Contrast in Muiden

Als we eind het eind van ons vaarseizoen voor een aantal weken verkassen naar de KNZ&RV te Muiden, varen we langs het wrak van de eens zo prachtige Barkentijn Elisabeth Smit. Het ligt er in een nog deploraber staat bij dan toen we hier enkele maanden geleden vertrokken. De romp is nu volledig gescheurd, getordeerd en de voormast is naar beneden gekomen. Snel kijken we naar de andere kant en zien de Groene Draeck van Prinses Beatrix liggen. Het schip wordt kennelijk minutieus onderhouden, want ze ziet er uit om door een ringetje te halen. Groter contrast kunnen we niet bedenken… Snel pak ik de camera en maak een paar shots van het eens zo prachtige schip, gebouwd bij de Britse scheepswerf Heald & McKenzie uit Buckie. Het deed aan het begin jarenlang dienst als mijnenveger onder de naam ‘Hr. Ms. Marken II’. Daarna werd het schip in bruikleen gegeven aan het Zeekadettenkorps Nederland als jeugdhonk voor de zeeverkenners.

In 1977 werd het verkocht en omgebouwd tot een fiere driemast Barkentijn en kreeg haar huidige naam. In 2002 liep ze in Muiden tijdens een storm averij op en ligt sindsdien te vergaan op dezelfde plaats. Terwijl Nederland zemelt over de onderhoudskosten van de Groene Draeck, liggen er hier allerlei instanties met elkaar overhoop wie er voor de kosten opdraait voor het opruimen van het scheepswrak.

De Elisabeth Smit was een stukje Nationaal erfgoed en ik vind het bijzonder jammer dat mooie zeilschepen op deze wijze een roemloos eind sterven. Gelukkig wordt er wel zorg gedragen voor het prachtige zeilschip van onze Prinses, die er – na een druk leven met tomeloze inzet voor ons land – momenteel dankbaar gebruik van maakt. Uit betrouwbare bronnen weten we dat onze Prinses ook echt sportief zeilt als er een dikke wind staat. Niks reven, gewoon alles er op en ze vaart de dikke mast soms krom… geweldig! Het schip heeft echter ook een respectabele leeftijd en ze wordt sleets. Daarnaast hebben de nodige reparaties de afgelopen jaren steeds plaatsgevonden. Bijna doorgeroeste gangen vervangen, gescheurde mast repareren… ach we weten allemaal wat het onderhoud van een schip kost! Laten we blij zijn dat sommige bekende Nederlandse (zeil)schepen met een kleurrijk verleden nog wel goed onderhouden worden, in plaats van te zeuren over de onderhoudskosten. Maak je druk om de miljoenen die ons kabinet elders over de balk gooit… Dat is echt verloren geld!!
Evert Stel

Reacties

Reacties

Geef een antwoord