Haagse modellen: Johan van Dongen Tesselsestraat 79, Den Haag/ Duindorp

Copyright: Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko
Johan en Atie Van Dongen kregen deze bomschuit van een oom voor hun 25ste huwelijksverjaardag. Dit soort schuiten met vlakke bodem werden gebouwd toen er nog geen haven in Scheveningen was. Met paarden trok men ze het strand op. De knop boven op de hoogste mast is nog niet verguld, wat erop wijst dat de hypothecaire lening nog niet afgelost is. In zijn panorama nam Hendrik Willem Mesdag de tientallen bomschuiten op het strand en de zee, zelf voor zijn rekening. De lucht en de duinen werden uitgevoerd door Theophile de Bock; Blommers was verantwoordelijk voor de moeder met haar dochter die achter de afscheiding toekijken. Sientje Mesdag, zijn vrouw, schilderde samen met Breitner het dorp Scheveningen. Op de inhuldiging in 1881 was Vincent van Gogh aanwezig. Over het panorama wist hij het volgende te vertellen: Het enige dat aan dit schilderij mankeert, is dat er niets aan mankeert.

Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie uit modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een antwoord