VOR-Brandblog: Gewoon doen waar je voor komt!

Zat jij net als ik te wachten op een thriller finish? En toen? .. niks.


Ik denk dat ze het aan boord van Dong Feng nog wel even benauwd hebben gehad; Gisteravond hadden ze nog een voorsprong van 6nm op Abu Dhabi en 18,7nm op Brunel. Deze voorsprong werd iedere sked verkleind, wat uiteindelijk resulteerde in respectievelijk 0,2nm en 4,1nm voorsprong op de finish.
Zo knap van het Dong Feng Race Team. Hoe groot kan het compliment zijn na al het harde werk van mast breken, op tijd boot en nieuwe mast in Itajaí krijgen, nauwelijks trainingstijd hebben en dan de volgende etappe gewoon keihard winnen. Ik wilde bijna zeggen: keihard de beste, maar die woorden wil ik toch bewaren voor Abu Dhabi.


Zelfs Bouwe Bekking heeft het vannacht in een interview aan de VOR organisatie toegegeven: Wij hebben de race verloren en wij moeten het publiek dat laten weten. Abu Dhabi heeft een onoverbrugbare voorsprong ten opzichte van ons. De enige die nog een kans maakt is Dong Feng.
De zesde etappe vond Bouwe goed. Niet teveel wind, redelijk gemakkelijk. Hij denkt dat zijn mensen aardig relaxed zijn op dit moment.


Wat een contrast ten opzichte van de reactie van Xabi (Mapfre) die als 4e is binnen gekomen. Om eerlijk te zijn was het een hele moeilijke etappe en wij hebben om alles gevochten. Het was ons gewoon niet gegund. We hebben een paar tactische fouten gemaakt op de helft van de race en ook al deden we het erg goed tegen het einde, het was onmogelijk om de koplopers in te halen.
Is het verschil in reactie precies het verschil hoe de boten gezeild worden? Zoals ik er tegenaan kijk beslissen aan boord van Brunel alleen Cape and Bouwe over het weer, de zeilen en de tactiek. In dat kader begrijp ik wel dat de spirit aan boord is alsof ze net terug komen van een Caribbean Cruise.


Xabi (Mapfre) is een Olympische eenheidsklasse zeiler en is gewend om als team te varen. Het is mijn aanname dat daar veel meer in overleg beslissingen genomen worden en de kennis van iedereen wordt benut. Om niet gek te worden moet je dan als beslisser (is dat Xabi?) wel een echte leider zijn, want ik weet uit eigen ervaring dat meerdere meningen ook heel lastig kan zijn! Maar leiderschap kan getraind worden!


Het is de langste fleetrace en daarvoor zijn andere type zeilers nodig. Een schipper die bepaald is een hopeloos ouderwetse manier van varen. Dat is precies waarom Abu Dhabi en Dong Feng het ook zo goed doen. Allebei Olympische eenheidsklasse zeilers.
Het oude versus het nieuwe oceaan zeilen.


PS. Oh ja. Ik had nog een woord gereserveerd voor Abu Dhabi: Keihard de beste! Wat heb ik een respect voor dat team. Gewoon doen waar je voor komt.
Angela Brandsma

Reacties

Reacties

Geef een reactie