Flyer aan de steiger bij Het Scheepvaartmuseum

Zachtjes gestreeld door vlokken natte sneeuw en onrustig gewiegd door de laatste rondvaartboten, ligt Flyer aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Na haar mooie momenten bij de start van de Volvo Ocean Race in Alicante, volgde een onstuimige reis terug naar huis. Het was een reis met veel wind en een test voor boot en bemanning vertelt schipper Gerard Schootstra.

De grootste schrik kwam toen we de box uit voeren in Alicante en er een fontein water langs de schroefas naar binnen spoot. Het bleek gelukkig relatief snel te verhelpen, maar het was even behoorlijk schrikken. Water wil je liever niet in de boot hebben.
Gelukkig kwamen we er op tijd achter, want tot Gibraltar was het vooral motoren. Het was een spiegelgladde zee, wel veel dolfijnen en walvissen gezien. Erg mooi. Op het stuk naar Portimao hebben we een heel stuk vol tuig gevaren, toen we op een gegeven moment dikke wind van achter kregen kwam er goed snelheid in.Morgen is alles beter
Eenmaal in Portimao konden we met de klussenlijst aan de slag. Altijd werk zo’n boot, he. Ook zijn we bij het huis van Conny van Rietschoten geweest, in de Flyer room. Ik heb zelf de bokaal vast mogen houden. Een dikke week en vele klusjes en af en toe een tochtje in de omgeving verder zijn we verder gevaren. Richting Vigo hebben we op het laatst toch een minder fijn stuk gehad, we waren vanwege het tacken toch wel een eind uit de kust, nadat de wind op was is de golfslag blijven liggen, wat het laatste stuk terug richting kust echt een vervelend stuk zeilen met veel golven en bijna geen wind maakte. In Vigo hebben we een week verwaaid gelegen. Na een week hadden we een weerwindow, en toen hebben we onverhoopt toch een bak wind over ons heen gekregen, en Ik dacht als dit nog een paar uur zo doorgaat dan ga ik naar La Coruña, dus een maat gebeld en die zegt “je moet nu volhouden dit is je kans, als je naar la Coruña gaat dan lig je weer een week, morgen is alles beter.” En inderdaad de dag erna werden de zee en de wind beetje minder en zijn we in recordtijd naar de overkant geknald, vervolgens kwam er een nieuw weerwindow wat maakte dat we in een keer door konden richting IJmuiden.

Charterseizoen van de Flyer
in februari gaat de Flyer naar Zeeland voor onderhoud, daar ligt ze 2 weken stil, de 20e word de boot weer opgebouwd, dan word er een wedstrijdje gevaren, en dan vanaf begin februari ligt de Flyer in Enkhuizen waarna het charterseizoen begint. In april word vanuit Den Helder gevaren, Mei vanuit Amsterdam/Scheveningen, onder andere de North Sea Race en de North Sea Regatta. In juni is de VOR in Scheveningen waar we natuurlijk bij zijn, vervolgens achter de vloot aan naar Goteborg. En daarna is het even onbekend wat we gaan doen. Vast staat dat de Flyer bij Sail is, de Hiswa te water en in oktober de Antwerpen race.

De Flyer kan nog wel wat hulp gebuiken in de vorm van donaties voor een kleine spi (210m2, dik doek) nodig. Mocht u op een op andere manier hier aan bij kunnen dragen. Mail dan naar info@flyer-one.nl

Flyer ligt nog dit weekend aan de steiger bij Het Scheepvaartmuseum. Een goede gelegenheid om haar te zien of de tentoonstelling te bezoeken met de twee modellen van schepen waarmee Conny van Rietschoten de Whitbread won.
Olivier Ozinga

Reacties

Reacties

Geef een reactie