KISS: Zeilen in de winter

Allang had ik het plan om in de winter een paar mooie tochten te maken. En vorige week was het dan eindelijk zo ver. Drie dagen zeilen op een boot zonder kachel, bij een temperatuur van zo’n vier graden boven nul. Kan dat eigenlijk wel? En is het ook comfortabel? Het antwoord is ja!
Veel hangt af van je voorbereiding. Wij kozen onze kleding met zorg: op het water wil je veel laagjes over elkaar aan kunnen trekken. Een combinatie van thermo-ondergoed, fleece en winddichte kleding maakt het leven op het water draaglijk. Je handen en je gezicht worden op het water heel snel héél koud. Een warme muts en winddichte handschoenen zijn dus ook onontbeerlijk. Rubberen zeillaarzen bleken niet genoeg warmte vast te houden. Maakt niet uit hoeveel lagen warme sokken je er ook onder aantrekt, koud blijft het. Leren zeillaarzen, hoe prijzig ook, zijn een must voor winterse zeiltochten.
We hebben besloten onze stuurautomaat eens tevoorschijn te halen, om die het zware werk te laten doen. Als we het echt te koud kregen, gingen we lekker binnen zitten. Om het kwartier kwamen we even naar buiten om te kijken of er iets onze kant op kwam. Dat was in ons geval ruim voldoende, want tijdens onze zeiltrip was het IJsselmeer praktisch leeg. Het enige wat we zagen waren grote binnenvaartschepen. De binnenvaart gaat natuurlijk gewoon door tijdens het winterseizoen.
We hebben geen kachel aan boord van onze boot. In de kajuit was het dan ook niet echt warm. Als we het echt koud kregen, kropen we gewoon lekker in onze slaapzak. Thermo aan, extra dekentje er overheen, en klaar is Kees! Zo hebben we lekker met ons tweeën op bed een filmpje gekeken, op de laptop. Borreltje en knabbeltje erbij.. helemaal geen kachel nodig!

We moesten ook goed uit onze ogen kijken als we een kade of steiger op stapten. In de zomer zijn steigers al glad, maar in de winter is dat nog erger. Als er een beetje vorst aan de grond is, vriezen houten steigers lichtjes aan, en worden ze levensgevaarlijk. Als je te water raakt, raak je in de winter zeer snel onderkoeld, en is de kans aanwezig dat je je avontuur niet kan navertellen. Hetzelfde geldt overigens voor je boot: Ook die kan bij lichte vorst zeer glad worden. Oppassen is dus!
En verder is het vooral genieten! Genieten van het licht, de stilte, van een verlaten IJsselmeer. Genieten van het geluid van de honderden ganzen die overvlogen. Genieten van de eenzaamheid in Trintelhaven, die je in de winter echt helemaal voor jezelf hebt. Genieten van kop warme chocomel in een winters Stavoren. Zeilen in de winter kost misschien wat extra moeite, maar het is die moeite dubbel en dwars waard…

Joke Noppers
(no-nonsense zeiler en schrijver)

Reacties

Reacties

Geef een antwoord