Otto van der Vorm overleden

Iedereen die hem gekend heeft spreekt over hem als een zeer goede organisator, met oog voor detail. Zakelijk was Van der Vorm een belangrijk lid van de raad van commissarissen bij het familiebedrijf HAL Holding. In zijn hobby wist hij door zijn uitstekende voorbereiding, keer op keer overwinningen te behalen in zeilwedstrijden. Samen met Kees Bruynzeel en Piet Vroon behoort Otto Jan van der vorm tot het selecte clubje Nederlandse zeilers die de Fastnet Race hebben gewonnen. De klassieke offshore race over iets meer dan 600 mijl (1000 km) staat bekend als een van de zwaarste wedstrijden op het Noordelijk halfrond. Van de Vorm wou die wedstrijd winnen en gaf aan Sparkman & Stephans opdracht ‘een schip te ontwerpen wedstrijden moet winnen’. Het werd de Zwerver, een van de laatste grote houten zeiljachten (ruim 17 meter lang). De Zwerver was inderdaad een winnaar. Ze won de Holland-Harwich race, de Brittania Cup en de Noordzee Race. Maar hoogtepunt was natuurlijk de winst in de Fastnet Race van 1961. Het jacht ging tijdens de race twee keer plat en heeft 5 uur bijgedraaid gelegen, maar schreef wel geschiedenis. Otto van der Vorm werd de tweede Nederlander die de Fastnet Race won en de Zwerver werd daarna vereeuwigd op de omslag van het handboek Wedstrijdzeilen op zee van Coolhaas. Het duurde daarna tot 2001 voordat een Nederlandse zeiler de winst in deze wedstrijd binnen kon halen.

Reacties

Reacties