“Ik wil echt naar zee …..


Jaarlijks beginnen zo’n honderd studenten, voornamelijk jongens en een handvol meiden, met hun opleiding aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Hier worden zij opgeleid tot maritiem officier of hydrograaf. Zij mogen na het afronden van de opleiding de grootste schepen ter wereld bevaren of zullen de belangrijkste oceanen in kaart brengen.
‘Zeebenen’ geeft een filmisch kijkje in het leven op de 140 jaar oude zeevaartschool op Terschelling. De studenten studeren niet alleen samen maar delen een hoop. Ze wonen op de bijbehorende campus en eten, sporten en feesten samen in de kleine gemeenschap van het eiland. In de film staat de liefde die de zeemannen koesteren voor het zeemansbestaan, het WBS – de studentenvereniging – en de sterke band tussen de studenten centraal. De volle overgave die er nodig is om naar zee te gaan en de opofferingen die daarbij horen spelen een grote rol.
De documentaire volgt twee studenten. Luuk (18), een eerstejaars student. Hij wil al van jongs af aan naar zee. Piet (64) is een oud-student en kijkt na een glansrijke carrière terug op de, volgens hem, mooiste tijd van zijn leven.

Geen zeil te zien, maar dit is wel een mooie documentaire van Eza Doortmont en Pippi Kragtwijk over het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Zondag te zien op het documentaire festival CampusDoc in Utrecht.

Reacties

Reacties