Jan van Staveren 1931

Ook wel de Braassemlegende genoemd. Van Staveren werd maar liefst 19 keer Nationaal Kampioen in de Regenboog klasse, vaak in zijn Regenboog Snip.

Foto Eric van Staten/Watersport-TV

Samen met Henk Kraan werd hij Europees Kampioen in de FD. Henk Kraan heeft samen met zijn broer Bart Kraan in de 50-er jaren veel Nationale Kampioenschappen op zijn naam staan in de Sharpie, die later, als Olympische boot, vervangen is door de FD.

De Regenboogzeilers over Jan: “Hij kijkt naar de wolken, ziet een schaapje op de dijk en de wind draait. Daar wordt je gek van als wedstrijdzeiler. Maar hij ziet het … en anticipeert. Iedere Regenboogzeiler weet dat Jan, zichzelf negentienvoudig (tussen 1958 en 2005, red.) Nederlands Kampioen mag noemen, waarvan elf keer in de Regenboog. Hij staat jong en oud op een onwijs leuke manier tips te geven van Optimist tot en met Regenboog, stapt wanneer het wederom niet lukt bij je in de boot en gaat net zo lang door tot zijn missie geslaagd is.”

“Op een super sportieve wijze, maar met zeer veel geheugen – een fout vergeet hij niet en je komt aan de beurt- zeilt Jan over de Plassen en hij is absoluut onze held en een voorbeeldfunctie voor de jeugd!”

(met dank aan de Regenboogklasse)

Reacties

Reacties