Katja Roose
Ze heeft in diverse disciplines van het kitesurfen podiumplaatsen en gouden plakken behaald en dat grotendeels op eigen kracht en met eigen financiële middelen. Want kitesurfen is lang niet gezien als serieuze sport. Al is het in 2012 wel even een Olympische sport geweest. Helaas werd dat besluit weer teruggedraaid en werd kitesurfen toch geen olympische sport. En nu zo’n 10 jaar later wordt wéér teruggekomen op dat besluit en zal kitesurfen bij de spelen van 2024 in Parijs haar entree maken.
Katja (1981) is geboren in Vlissingen. Ze groeit op als enig kind in Zeeland en gaat met haar ouders al mee zeilen als ze drie weken oud is. Kortom, ze krijgt de watersport met de paplepel ingegoten. Ondanks haar liefde voor Zeeland, besluit ze elders te gaan studeren. Het wordt Technische Innovatie Wetenschappen in Eindhoven. Ze studeert af op het onderzoek rondom het besluitvormingsproces rondom een multifunctionele kustzone. Geen makkelijk onderwerp, maar wel een mooie relatie met haar passie kitesurfen.
Door een vriend leert zij op haar 20ste kitesurfen. “Het leuke is dat mijn vader ook direct nieuwsgierig werd. Hij is nu ook enthousiast kitesurfer. Lekker voor de lol.”
Omdat kitesurfen nog een jonge sport is en er nog niet zoveel vrouwen deelnemen aan wedstrijden, beslist Katja in 2003 mee te gaan doen aan het Nederlands Kampioenschap. Haar vader en vriend zeggen nog “‘ach’, je kunt altijd later tegen je kinderen zeggen dat je bij de tien beste kitesurfsters van Nederland hoorde”. Niemand weet later nog dat er maar tien vrouwen mee deden. “Tot mijn grote verbazing werd ik dat jaar direct tweede. Omdat degene die eerste werd niet naar de internationale wedstrijd ‘Redbull king of the air’ wilde kreeg ik de kans om mee te doen. Het ging echt heel goed en plotseling kwamen er sponsoraanbiedingen binnen.”
De top van haar kite-carriere ligt dan ook tussen 2010 en 2016 waarbij zij 2 wereldtitels (2012 en 2014) en 2 Europese titels (2010 en 2011) behaalt.
Na haar studie gaat Katja werken bij KPN en krijgt daar alle ruimte om beter te worden in het kiten. Ze heeft een contract van 4 dagen maar werkt 5 dagen per week zodat ze extra dagen opbouwt om te kunnen kiten. elke vrije dag wordt aan kitesurfwedstrijden besteed. Haar boog staat daardoor continu gespannen. Ze komt daar pas achter als ze een ‘sabbatical’ van vier maanden neemt. In die maanden ziet ze dat ze door die focus in de absolute wereldtop van het kitesurfen mee kan komen. “Het is zo anders als je je focus op één ding kan houden. Normaal was ik best moe als ik aan een wedstrijd begon. Gewoon omdat ik het druk had gehad op mijn werk. Nu kon ik goed getraind en ontspannen naar een wedstrijd toeleven”, lacht ze.
In 2012 wint Katja de Worldcup in Scheveningen. Mede door deze prestatie besluit ze om te stoppen met haar baan en zich fulltime te richten op het kitesurfen. En dat pakt goed uit. Tussen 2012 en 2016 weet zij meerdere podiumplaatsen te halen op Wereldkampioenschappen, bij de Worldcup van de PKRA (grootste organisatie voor kitesurfers) en bij verschillende Red Bull evenementen voor kitesurfers. In 2016 zet Katja een punt achter haar kitesurf carrière.
Alleen in 2019 is ze even terug in de kitesurf scene. Niet om zelf te kiten, maar als coach van Mariska Wildenberg bij de ANOC Beach Games in Doha (Quatar). “Het was geweldig om daar te proeven aan een dergelijk groot event en super leuk om in een andere rol deel te nemen. Op het strand (langs de lijn) vond ik toch een stuk stressvoller dan zelf deelnemen.”
(ADOC = de vereniging van Nationale Olympische Comités – red.)
Terugkijkend op die tijd dat ze zelf nog actief was zegt ze: “het was heel tof om dat mee te maken. Ook om de talenten van nu mee te maken. In 2014 in China was mijn battle tegen Annelous (Lammerts, Olympisch kitesurfer, Red.). Ik won, maar ze was toen al heel erg goed!’
Katja woont samen met haar vriend Rolf van der Vlugt in Scheveningen. Samen hebben ze een bedrijf dat met een radar de golfhoogtes meet bij onder andere offshore windparken.
Met dank aan Katja Roose en Janine Heemskerk
Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl