Fair Ferry #1: ‘Tijd voor kliminstructie’

Maaike de Jong zeilt met Fair Ferry op de Morgenster naar Zuid Amerika en het Caribisch gebied. Deze reis, van vier maanden, is opgedeeld in 7 etappes (zie kaartje onder aan haar blog). Aan boord helpen alle deelnemers mee als ‘sailtrainees’ en leren ze zeilen, navigeren en de fijne kneepjes van het zeemanschap. Maaike zeilt alle etappes mee en vaart dus van Rotterdam naar Rotterdam en onderweg doet ze verslag van haar belevenissen.

19 november 2022

Vandaag vertrokken voor het rondje Atlantische oceaan. Dag van afscheid en verwachting van een grote reis. Maar wat een feest! Nu goed onderweg richting Portugal. Leuk om te zien dat er zoveel belangstelling was voor de reis. Daarnaast natuurlijk afscheid genomen van familie en vrienden! Langzaam werd de kade kleiner en voeren we de nacht in. Het was één van de koudste nachten van het jaar maar de spanning van dit grote avontuur hield mij nog redelijk warm!

20 november 2022

Dag twee op de Morgenster. We liggen in de haven van Vlissingen. In de beschutting van de haven is er tijd voor kliminstructie. Eén voor één wordt er in het want geklommen. Daarna is het tijd voor het oefenen met de zeilen. Veel opstappers en crew zijn internationaal dus de taal van instructie is Engels. De basis voor samenwerken en elkaar vertrouwen is vandaag gelegd!

23 november 2022

Vannacht geankerd voor de kust van Duinkerk. Relatief rustige nacht. Tot 06.00, toen werd het anker weer opgehaald. Het klonk alsof het onder mijn hoofd was. En dat was ook zo. Ik zit in de 8-12 wacht. Dat betekent twee keer per dag corvee, aan het roer en zeilen zetten. Een keer in de ochtend en een keer in de avond. Dit gebied heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Ik moest daar aan denken. Duinkerken lag in de Eerste Wereldoorlog op nog geen 30 kilometer van het IJzerfront. In 1940 was Duinkerke het toneel van een spectaculaire evacuatie van de Engelse troepen, in 2017 vastgelegd in de film Dunkirk. En vandaag de dag is het Engelse kanaal het platform waarop een hedendaags menselijk drama op zee plaatsvindt. Dit jaar alleen al bereikten meer dan 40.000 migranten per rubberbootje de kust van het VK. Vorig jaar waren 27 van hen niet zo gelukkig, zij overleefden het niet. Gemengde gedachten dus op deze dag. Eén van wilde gedachten en spectaculaire golven. En vervolgens, toen we via het verkeersscheidingsstelsel één van de drukst bevaren stukjes zee richting Dover gevaren waren, letterlijk in rustigere wateren terecht kwamen. De White Cliffs of Dover straalden ons tegemoet.

24 november 2022

Twee dagen schuilen voor de storm op the Isle of Wight. Best welkom, want na een straffe zee was een groot gedeelte van de opstappers hier wel aan toe. De Morgenster lag in Cowes en op de eerste dag heerlijk door het dorpje en langs de boulevard gewandeld. Vervolgens eindigde de dag met Sainsbury’s, scones met clotted cream en de nodige winkeltjes. Mijn eigen favorieten zijn de tweedehands goodwill stores waar je van te voren nooit weet wat je tegen gaat komen. Op dag twee met een dubbeldekker naar the Needles, terwijl de wind aardig te keer ging. Heerlijk uitgewaaid bij de cliffs. Morgenvroeg varen we verder. Ik heb er nu al zin in.

25 november 2022

Vertrokken uit Engeland om koers te zetten richting Frankrijk. Schitterend zicht op The Needles vanaf zee.

27 november 2022

Verjaardag op zee! Bij binnenkomst in de mess wordt ik enthousiast toegezongen. Ik kan niet wachten om de cadeautjes die meegegeven zijn (een doos voor mijn verjaardag, de andere voor kerst) uit te pakken. Maar eerst de 8-12 wacht. Wij zijn nog dicht bij de kust dus via de Whatsapp en Facebook stromen felicitaties binnen. Dankzij de 4G kan ik ook even met het thuisfront praten. Een dolfijnensquat komt aanzwemmen om bij te dragen aan het feestelijke gevoel! ‘s Avonds is er taart gebakken door een mede Trainee. One of the best birthdays ever.

29 november 2022

Ik ben EXTREEM blij om te mogen zeggen dat ik gisteren de Golf van Biskaje ben overgestoken!!! Yes, ik heb het echt gedaan. Dit voelt als duurzaam passagiersvervoer per zeilschip. In de Golf van Biskaje weet je pas hoe het echt is.

1 december 2022

Vandaag een perfecte dag op zee gehad. We hebben de Golf van Biskaje achter ons gelaten en varen nu langs de kust van Portugal naar beneden. De dag begin met een heerlijke zonsopkomst en eindigde met een eindeloze zonsondergang. Een groepje dolfijnen zoekt ons even op en dat is ook een genot om te zien! Eerst werden de zeilen gezet, waarbij ook de bovenste zeilen dit keer hun best mochten doen. Wat een genot om deel uit te maken van een bijzondere groep mensen op de Morgenster.

2 december 2022

Aangekomen in Cascais. ‘s Avonds het stadje verkend. De aarde voelt als de zee. Alles gaat heen en weer. Morgen een lekker dagje de toerist uithangen met de mede-trainees in Lissabon.

Overmorgen beginnen we aan de tweede etappe van de reis: Lissabon – Cayenne, met tussenstops op de Canarische- en Kaapverdische Eilanden!

Maaike

Reacties

Reacties