Stephan van den Berg   

Las dat Robby Naish als 13-jarige wereldkampioen windsurfen werd en wist toen wat hij wou. De rest is geschiedenis met een gouden randje.

Goed voor goud op de Olympische Spelen van 1984 en 5 keer wereldkampioen in een Olympische klasse. Zijn gouden medaille in 1984 was tot 2012 de laatste gouden plak voor de Nederlandse zeilers op de Olympische Spelen. Daarna pakte Dorian van Rijsselberghe twee keer goud (2012 en 2016) en ook daar is Stephan (1962) trots op, laat hij weten.

Van den Berg werd in het eerste jaar dat hij Olympisch goud won ook verkozen tot sportman van het jaar.

Een van de mooiste momenten ervaart hij, als hij in het najaar van 1981 tegen zijn idool Robby Naish mag varen. De schuchtere jongen van het vlakke water, tegen de showbink van Hawaï. “Het was het wereldkampioenschap Open Klasse. Het waren toen een soort ronde boomstammen, kano-achtige surfplanken. Ik won en Robby werd tweede. Dat was wel een gaaf moment. Hij was gewend aan hoge golven, ik aan weinig wind.”

In dat zelfde jaar (1981) doet hij samen met John van de Starre een recordpoging Lowestoft-Scheveningen. Over de afstand van 200 kilometer doen ze 8 uur en 8 minuten, toen een officieel wereldrecord. Topsnelheden van 30 knopen per uur zijn geen uitzondering. Het record wordt pas in 1998 verbeterd met twaalf minuten.

De prestatie van Stephan wordt door velen gezien als het begin van de hausse rondom het windsurfen in Nederland.

Heeft nu samen met zijn partners en zoon een watersportzaak en wie goed zoekt op internet kan filmpjes vinden waarin je Stephan ziet kitesurfen, ijssurfen of snowkiten. Stephan is ook adviseur van de sectie topsport van het watersportverbond.

De NOS zond in 1984 de winnende race van Stephan van de Berg live uit. De laatste minuten van de race zijn hier te zien plus de eerste reactie van Stephan op zijn gouden plak.

Reacties

Reacties