Sailing Sea Rover: Nu of nooit

Zoon Dickie Rensen vraagt of ik op zijn boot met hem wil meevaren vanaf Lissabon naar A Coruña in Spanje. Eerlijk is eerlijk: een dag lang aarzel ik. Geen zeebenen, geen zeilervaring en misselijk bij het eerste golfje dat ik zie. Maar het is nu of nooit. ‘ONE LIFE. LIVE IT’ staat er op zijn giek in hoofdletters geschreven. Dus zeg ik ‘JA’ en vlieg van Milaan, waar ik dan verblijf, naar Lissabon en tref hem op de kade van Doca de Alcântara in de haven van De Portugese hoofdstad.

Dick is dan al 6 weken onderweg om zijn boot – zijn nieuwe huis- van het Griekse Lefkada naar Amsterdam te brengen. Eerst naar Corfu en dan via de hak van Italië en de Straat van Messina naar Sardinië.

Vooral het varen door de stille gitzwarte nacht geven hem ‘geluksmomentjes’ zoals hij dat noemt. Zelfs de doortocht door de Straat van Gibraltar waar enorme stromingen staan is een uitdaging die hem gelukkig maakt. Zeker omdat het in één keer lukt, al wordt een deel van de doortocht wegens de sterke stroming slechts 1 knoop gevaren.

En dan is daar de Atlantische Oceaan. Bekoorlijk en kalm met goed weer. Onvoorspelbaar en bruut als het weer omslaat. We ontvangen videootjes via de app van de SEA ROVER omringd door scholen dolfijnen en we zien aan de beweging van zijn schip dat de golfslag geheel anders is dan die op de Middellandse Zee.

Twee dagen geleden verlaten we de haven van Lissabon. Dick is de captain en ik ben matroos en kokkie. Soms ook mag ik achter het roer staan, maar zijn zeearendsoog houdt alles wat beweegt nauwlettend in de gaten. Zeker als we door mistbanken varen die in deze tijd van het jaar vaak op het water voorkomen. Je voelt ze van ver al aankomen; eerst de kou en dan de fijne druppels water die mijn bril doen beslaan.

Dolfijnen omringen de boot en springen vlak voor de boeg hoog uit het water op. En als we na een dag varen in het havenstadje Peniche belanden, zijn we dolblij de volgende dag weer voor daglicht te kunnen vertrekken: niets is erger dan de stank van oude vis die in de hele haven hangt.

Wordt het A Coruña, Brest of Amsterdam? Wanneer stap ik af? Misschien doe ik het laatste wel als weer en schipper het toelaten.

Rik Rensen – 20 september 2022

Reacties

Reacties