Stefan de Vries hoogst geklasseerde Nederlandse OK-zeiler ooit

Het EK 2022 voor de OK-jol werd van 25 sept tot 1 oktober gevaren in het prachtige Bandol aan de Middellandse Zeekust ten oosten van Marseille. Ongeveer 80 boten uit 11 landen kwamen aan om deel te nemen aan het evenement. Op de deelnemerslijst stond een aantal grote namen, zoals vijfvoudig wereldkampioen Nick Craig uit Groot-Brittannië, tweevoudig Europees kampioen Bo Petersen uit Denemarken, de voormalige wereldkampioenen Greg Wilcox uit Nieuw-Zeeland en Thomas Hansson-Mild uit Zweden. Andere topzeilers waren onder meer Valerian Lebrun en Laurent Hay uit Frankrijk, Stefan de Vries uit Nederland en Andy Davis uit Groot-Brittannië.

2022 OK Dinghy European Championship, Bandol, France

Nadat de eerste metingen, materiaalcontroles en voorbereidingen hadden plaatsgevonden, stond de start van de testwedstrijd op 27 september en de eerste racedag op 28 september op het programma. Hoewel de zon aan een strakblauwe hemel scheen, beukte de mistralwind met felle windstoten en enorme golven op de rotskust. Het wedstrijdcomité besloot de vloot aan land te houden.

Toen de race op 29 september begon, waren de omstandigheden perfect en toch uitdagend, ook voor de beste zeilers. Aan het einde van de dag kwamen drie zeilers aan land met elk één overwinning:  De Fransman Valerian Lebrun, de Deen Bo Petersen en Stefan de Vries uit Nederland. Dit bleek het trio te zijn dat het ook op de slotdag zou uitvechten! Aan het einde van dag twee stond Bo Petersen eerste, Stefan de Vries tweede (met gelijk aantal punten als de nr 1) en Nick Craig als derde met vier punten achter het leidende duo.

De voorspelling voor de laatste racedag was dat de wind in de loop van de dag zou toenemen en dat de golven tot drie meter zouden oplopen. Het wedstrijdcomité stuurde de vloot op pad om te racen, maar slechts de helft van de zeilers hees het zeil op die laatste dag. Er werd één race gezeild voordat het wedstrijdcomité besloot dat de laatste race niet meer gevaren zou worden. De strijd om de eerste plaats ging tussen Bo Pedersen en Stefan de Vries. Downwind was het Bo die met een ongekende snelheid het veld de baas was, terwijl Stefan duidelijk sneller was in de kruisrakken. Stefan passeerde Bo in de laatste meters en eindigde als tweede. Helaas werd Stefan gediskwalificeerd voor een vroege start en eindigde als 2e in het eindklassement.

Hij schreef met deze zeer knappe prestatie geschiedenis in de lange historie van de OK-klasse. Hij werd hiermee de tweede Nederlander ooit die op het podium stond tijdens het Europees Kampioenschap. 52 jaar geleden was Hans van Pagee (1970) derde. Met zijn zilveren plak is Stefan de Vries de hoogst geklasseerde Nederlandse OK-jol zeiler ooit. Een prestatie van formaat!

 De OK-jol, terug van nooit weggeweest

Vraag een willekeurige wedstrijdzeiler van rond de 60 of hij de OK-jol kent. De kans is groot dat hij zal zeggen dat hij daar zelf ook ooit in heeft gevaren. De 4 meter lange OK-jol is ontworpen door Knud Olsen (1919-2010) uit Denemarken in 1957. Sindsdien is het een van de meest populaire eenmans zeilboten ter wereld geworden met meer dan 15.000 boten in meer dan 40 landen wereldwijd. In Nederland verdween de OK echter volledig van de wedstrijdvelden, maar internationaal is dit sportieve kleine broertje van de Finn-jol nooit weggeweest. En ook in Nederland is het aantal OKs de laatste jaren weer aan het groeien.

Met dank aan Rob Ligtenberg 

2022 OK Dinghy European Championship, Bandol, France

Reacties

Reacties