Ben Staartjes 1928 – 2014

Bernard ‘Ben’ Staartjes heeft aan meerdere Olympische Spelen meegedaan (1972/Kiel, 1976/ Montreal) en was chef d’Equipe van het Olympisch zeilteam in 1980 (Moskou/Tallin).

Ben Staartjes, Olympische Spelen Montreal 1976, foto Topzeilen.com

Staartjes is ook belangrijk geweest voor het voortbestaan van de Van Rietschoten Trofee. De huidige voorzitter van de Conny van Rietschoten Trofee heeft Ben goed gekend. Als jonge zeiler heeft Zuiderbaan nog bij Staartjes bemand tijdens de teamwedstrijden van de Valken bij de Sneekweek.

In zijn in memoriam schrijft Zuiderbaan er het volgende over: “Op 18 maart overleed Ben Staartjes. Hij was een icoon van de Nederlandse wedstrijdzeilsport. Na in de jaren vijftig en zestig met zijn broer in de Valken gevaren te hebben stapte hij eind jaren zestig over op de toen nieuwe Olympische klasse, de Tempest, een zware tweemans kielboot ontworpen door Ian Proctor. Hij was daarin buitengewoon succesvol. De fameuze Rus Valentin Mankin was zijn grootste concurrent. Hij deed tweemaal mee aan de Olympische spelen, in 1972 in Kiel met Kees Kurpershoek waar hij zijn favorietenrol niet waarmaakte met een 5e plaats, en in 1976 in Kingston, Canada, met Ab Ekels met een 8e plaats. In 1980 was hij Chef d’Equipe van de Nederlandse zeilploeg op de spelen in Tallinn. Hij heeft daarna nog vele jaren met succes in de Star gevaren.”

“Ben was een lepe zeiler die er altijd veel lol aan beleefde als hij een tegenstander te slim af was of hem kon overbluffen. Voor de Conny van Rietschoten Trofee is hij van enorm belang geweest toen hij samen met Frans van Dusschoten ervoor zorgde dat de uitreiking van de trofee werd voortgezet nadat het Algemeen Dagblad na 11 jaar stopte met het organiseren. De eerste jaren ging dat met een heel bescheiden budget maar de prijs heeft altijd zijn status behouden van de Zeiler van het Jaar. Nadat hij zijn werk voor de jury en later het bestuur had neergelegd was hij nog jarenlang een trouwe bezoeker van de uitreikingen. We zijn hem veel dank verschuldigd.”

(Met dank aan Hans Zuiderbaan)

Reacties

Reacties