Zeilen en online studeren

Jonne Walstra (21) is student Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht en enthousiast zeiler. Toen de muren op haar afkwamen tijdens online hoorcolleges wist ze het zeker: ze moest weg. In de vijf weken daarna heeft ze haar colleges gevolgd in Frankrijk, in Douarnenez in Bretagne, aan boord van The Grayhound, een tien jaar oude logger.

Jonne Walstra in een mast van The Grayhound, zomer 2020.

“Het was echt super impulsief,” vertelt Walstra. “Ik heb vorig jaar ook als crew meegevaren op The Grayhound, dus ik kende de eigenaren al. Toen zij mij een berichtje stuurde dat ze door Nederland reden op weg naar Frankrijk of we een drankje gingen doen, vroeg ik of ik ook met hun mee kon. Hun hun auto was al vol, dus ik ben iets later gekomen via een carpoolsysteem.”

Port Rhu is een kleine haven in Bretagne, waar tussen jachten ook nog oude, houten schepen liggen. Bovendien is er ook een bootbouwschool. “Heel idyllisch en vol met zeilhippies,” lacht Walstra. “Ik heb de meeste van mijn colleges op de kade gevolgd. Met een meerpaal en stoel heb zo een bureau gemaakt voor mezelf. Ik heb ook weleens in een internetcafé gezeten, of bij iemand thuis. Als ik maar mijn laptop en internet had, dan kwam ik er wel uit. Ik heb vooral ’s ochtends het hoognodige gedaan voor mijn studie, ik wilde vooral met die boot bezig zijn. Een keer, tijdens een langere tocht, van twee dagen, kon ik niet mee vanwege een tentamen.”

Het “bureau” van Jonne Walstra op de kade.

Gelukkig heeft Walstra wel wat kunnen varen: “We hebben helaas maar een paar dagtochten gemaakt, het was vooral heel veel onderhoud aan de boot. The Grayhound is van schipper gewisseld, dus al het tuig moest veranderd en vervangen worden. De eigenaren, Wille en Oscar, hebben The Grayhound vorig jaar gekocht. Hoewel de boot zelf heel oud is, heeft de vorige eigenaar tien jaar al het tuig zelf gemaakt. Nu met een nieuwe schipper moesten we dat opnieuw doen en was de boot sowieso toe aan een grondige opknapbeurt. Die dagtochten waren daarom wel echt heel leuk, het was heel vrij experimenteren tijdens het zeilen. Ik heb zoveel geleerd!” zegt Walstra.

En of ze dit zou aanraden? “Ja. Ik vond online studeren vanachter mijn bureau op mijn kamer heel vervelend, maar ik heb het ook gezien als een vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Ik vind zeilen en oude boten geweldig, dus voor mij was dit een uitkomst. Het is wel zwaar, tenzij je echt een pauze van je studie neemt, maar je bent wel een hele bijzondere ervaring rijker.”

Fiep Herinckx

Jonne Walstra tijdens een van de dagtochten langs de kust van Bretagne.

Reacties

Reacties