EcoClipper duurzame start-up

“Als je me verteld had hoeveel studie en schrijfwerk, er komt kijken bij het runnen van een start-up in de zeilende vrachtvaart, had ik je voor… verklaard.” 

Jorne Langelaan met een halfmodel van het prototype EcoClipper500

Bijna 15 jaar geleden, toen ik betrokken was bij het opzetten van Fairtransport was dat wel anders. Er werd een houten schip uit een hoek van een haventje in Delft gehaald, enkele sympathisanten storten de eerste duizenden euro’s aan investering en met een groeiende groep vrienden werd er begonnen aan de afbouw van de schoenerbrik Tres Hombres. Dat schip vaart al weer ruim 10 jaar elke winter haar Atlantische rondje om koffie, cacao en natuurlijk rum te vervoeren. 

Uiteraard kwam daar ook wel wat onderzoek en schrijfwerk bij kijken: het bedrijfsplan, een aantal brochures en wat contracten. Echter nu, met het nieuwe bedrijf EcoClipper, is er een heel team in de weer om alle zekerheden en onzekerheden van dit project in kaart te brengen. Zowel voor vracht, passagiers als trainees en dan ook nog op vier verschillende routes, worden marktanalyses gemaakt. Er is een onderzoek gedaan naar de waardeontwikkeling en afschrijving van zeilschepen ten opzichte van motorschepen. Dan zijn er nog alle financiële modellen, om te bepalen: of de in de vaart te brengen schepen, ook daadwerkelijk winst zullen maken en de investeerders en banken er ook wat aan kunnen verdienen. En “Last but not least” is er onder leiding van de onderzoeker: Andrew Simons van 3SP,  samen met een aantal andere specialisten een Levenscyclusanalyse (LCA) van het eerste prototype schip gemaakt. 

Deze studie toont duidelijk de duurzaamheids relevantie van het EcoClipper500 prototype aan. Daarmee is het een volgende mijlpaal, op de weg naar een toekomstige logistieke sector, die door middel van innovatie en goed gebruik van natuurlijke energie, werkelijk emissievrij wordt.

“Door in een dergelijk vroeg stadium een LCA uit te voeren, laat EcoClipper niet alleen zien dat het  de invloed van menselijk handelen op het milieu serieus neemt, maar laat het ook zien, al tijdens de ontwerpfase zo hoog mogelijk in te zetten op duurzaamheid. Tegelijkertijd kunnen potentiële investeerders en uiteindelijk klanten dit onderzoek bij hun afwegingen betrekken”, aldus onderzoeksleider Andrew Simons.

Wie interesse heeft om het LCA zelf te lezen, kan door zich in te schrijven voor de EcoClipper nieuwsbrief het rapport gratis downloaden. Bovendien wordt je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond deze duurzame start-up.

Veel leesplezier, Fair winds!

Jorne Langelaan, oprichter en CEO van EcoClipper

Reacties

Reacties