Jeugd verslaat profs bij NK J-70

Foto: Jasper van Staveren

In Muiden is er dit jaar voor het eerst gestreden om de blauwe wimpel in de J-70 klasse. In een sterk veld met vele pro’s, oud olympiërs en Volvo Ocean Race veteranen, is het de jeugd van WSV Giesbeek die na twee dagen varen met 10 gezeilde wedstrijden tot Nederlands Kampioen J-70 zijn gekroond. Na afloop sprak Zeilhelden met Arianne van de Loosdrecht van het winnende team.

Hi Ariannne, gefeliciteerd met de eerste plek op het NK J-70. Had je dit verwacht?
Van tevoren wisten we dat we een kans maakten, het eredivisie team van Giesbeek doet altijd goed mee en ook heeft een deel van dit team vorig jaar bij het NK goed gevaren (2e en 4e plek). Maar we zagen ook dat er veel sterke teams (een aantal met bekende profs) op de inschrijflijst stonden. De doelstelling die we besproken hadden was een podiumplek. Na een overall 9e plek na zaterdag hadden we het idee dat de kans op winst niet zo groot meer was.

Hoe heeft jullie team zich hier op voorbereidt?
Het team uit Giesbeek vaart al twee jaar samen in de eredivisie. Ze varen daar vooraan mee en trainen daarnaast veel met twee eigen boten met een grote, wisselende groep mensen. Vorig weekend en afgelopen vrijdag hebben we met de samenstelling voor het NK getraind. Ik heb zelf naast deze trainingen niet met team Giesbeek mee gevaren maar wel op andere plekken J-70 en vergelijkbare boten gevaren.

Op welk moment in de wedstrijd wist je dat jullie een kans maakte om dit kampioenschap te winnen?
Na dag 1 stonden wij op een 9e plek met een hele wisselende reeks (2, 15, 2, 15) maar wisten we ook dat alles mogelijk was. Veel andere teams hadden ook heel wisselend gevaren en door de twee goede resultaten wisten we dat de potentie er was. Gelukkig zijn we ook in de slechtere wedstrijden blijven vechten om bootje voor bootje in te halen want uiteindelijk lagen de resultaten erg dicht bij elkaar. Daarnaast stonden er voor zondag nog maar liefst zes races op het programma. De resultaten werden live geüpdatet maar we vlogen steeds op en neer in de ranking waardoor alles onzeker bleef. Voor de laatste wedstrijd zeiden we nog tegen elkaar dat we er alles uit moesten halen omdat het podium nog in zicht was maar dachten we dat de eerste plek al vergeven was. Met deze insteek startten we de laatste wedstrijd na een lange dag met veel nieuwe energie wat resulteerde in een 1e plaats, waarna de wedstrijdleiding ons liet weten dat dit wel eens heel goed zou kunnen eindigen, en dat deed het!

Wie zit in er jullie team?
Jan Wanders (21), Joshua Amato (20), Koen Sibbel (28), Arianne van de Loosdrecht (24).

Jij bent van de eerste lichting van de Team Heiner Talents, die opleiding is nu afgerond. Hoe ziet jouw zeiltoekomst er uit?
Het Talents traject is inderdaad klaar, erg jammer want het was erg gaaf en leerzaam maar ook mooi dat ik nu tijd heb voor andere projecten! De komende paar maanden ligt de focus even op het afronden van mijn studie en ben ik wat minder aan het zeilen. Daarna wil ik graag meer offshore gaan varen, veel ervaring op doen op grotere boten allemaal om beter te worden voor de Volvo Ocean Race. Daarnaast wil ik ook nog wat blijven matchracen omdat ik dat erg leerzaam vind en denk een betere zeiler van te worden.

Foto: Jasper van Staveren

Reacties

Reacties