Renovatie van de Olympische Star van Bob Maas

Het is weliswaar geen Flyer maar wel een bijzonder project. De Star van Olympische zeiler Bob Maas renoveren -of eigenlijk totaal herbouwen- want tot op de spanten was het schip verwaarloosd. Harm heeft dat tot zijn missie gemaakt, maar advies en hulp is altijd welkom. Het in oude staat herstellen van een schip van meer dan een halve eeuw oud, confronteert je met problemen die je niet van te voren bedenkt. Lees mee met Harm. (Zie ook de oudere berichten onder ‘Star Bob Maas’) Met advies mail naar info(at)zeilhelden.nl.
DSC_4111De stand van zaken op dit moment is:
Nadat de kiel is gemonteerd is de keg met bijbehorend roerblad incl. roerkoning aangebracht.
De kiel is origineel van de 1294, de keg en roerblad zijn van de 6787. De oude keg met roerblad van de 1294 heb ik nog wel maar deze zijn in te slechte staat om nog iets van te maken. Het belangrijkste wat nu nog moet gebeuren is het afwerken van de kiel romp en kiel keg aansluiting. De gehele romp moet daarna nog  worden geschuurd en afgelakt. De oude 82 jarige kiel heeft veel oneffenheden waardoor het een lastige klus is deze zo optimaal mogelijk te schuren en plamuren.
DSC_4096

De kielplank  en midden console zijn afgewerkt, het bodemvlak van de boot is nog eens extra geschuurd en behandeld met bilge verf. Nu de boot aan de binnen zijde gereed is kan de definitieve binnen inrichting worden bedacht en aangebracht. Met binnen inrichting bedoel ik het positioneren en monteren van tientallen blokjes en klemmen om een zo goed mogelijke trimbare boot te krijgen.

DSC_4081

DSC_4078

Originele onderdelen aan de boot zijn nu nog:

  • Kiel
  • 70 % van de spanten
  • Bronzen spanners onderdeks die de verstaging met de mastvoet verbinden.
  • Alle huidgangen en bodem van de boot
  • Spiegel
  • Kielplank
  • Wand puttings
  • Voorstag beslag
  • 2 bronzen beugels op het achterdek

De werkzaamheden naderen zijn einde, zodra het weer het toelaat en de boot is er klaar voor kan de mast en de verstaging worden aangebracht. Pas dan kunnen de laatste dek beslagen gepositioneerd worden.

 

Harm Adriaans

star-1294
Zo zag de Star 1294 er uit in haar gloriedagen.

Reacties

Reacties