De Zeiltas van Martin Heineke

Ook wel de ‘Koning van Loosdrecht’ genoemd. Vaart alleen nog met blank gelakte masten, nadat in 1994 zijn witgeschilderde mast van zijn Pampus in de eerste wedstrijd brak. Hij wist toch kampioen te worden, maar zweert bij blankgelakte masten waar je “tenminste de zwakke plekken in het hout kan zien”.

Zeiler en zeilmaker,  Martin Heineke (1943) is opgegroeid op het water, zo mag je de veengrond toch wel noemen en moest al vroeg met gasten uit het pension van zijn ouders de plas op. Totdat hij zelf ging wedstrijdzeilen in de BM, de Valk en de O Jol. Nationale jeugklassen bestonden er toen nog niet.

Martin leerde het zeilmakersvak bij zeilmakerij Brinkhuis in Loosdrecht. Maar maakt nu al jaren zelf geen zeilen meer. Heineke heeft een lange lijst van Kampioenstitels in Nationale klassen en is misschien wel de enige die vier keer de Primus Inter Pares titel heeft behaald. Zijn mooiste jaar was 1977, toen won hij drie kampioenschappen in een jaar.

Ook zijn zoon en dochter hebben de nodige nationale en internationale titels binnen gehaald. Maar met zijn vrouw zeilt hij alleen recreatief. Misschien komt dat wel door hun eerste gezamenlijke zeilervaring. Toen ze eenmaal goed op de plas waren, vroeg hij haar: “En hoe vind je dat zo’n Regenboog? Welke regenboog”, antwoordde zij. Het bleef daarna bij samen recreatief zeilen en daar beleven ze veel plezier aan.

(met dank aan Jesper Rasch)

Reacties

Reacties