Reilen en zeilen met Eli #1

De eerste mijlen die ik op het water aflegde waren eind jaren zeventig op het verbouwde binnenvaartschip van mijn ouders. Wij voeren met het gezin van Vreeswijk naar onze vaste stek aan de Mosselplaat op het Veerse meer. Kano, roeivlet, open zeilboot, surfplank, rubberboot, hengels, schepnet, BBQ en het nodige speelgoed waren de bouwstenen voor ons zomers watersport paradijs.

Halverwege de jaren tachtig stapte ons gezin over op zeezeilen. De meeste landen aan de Noordzee bezochten wij, toen nog op gegist bestek. In ’88/’89 trokken we voor 13 maanden rond de Noord Atlantische oceaan. In 100 vaardagen en bijna evenzovele ankerbaaien etste de liefde voor de zee zich diep in mijn ziel. In het laatste jaar van de lagere school kreeg ik het beheer over de open zeilboot van de familie en trokken wij met vrienden op eigen kiel door Utrecht naar Loosdrecht. Tijdens mijn middelbare schooljaren werkte ik liever aan mijn gratis verkregen 16m2 dan aan mijn huiswerk. Ongeoorloofd zeilen tijdens schooltijd op Loosdrecht, en in de zomer feesten tijdens de Sneekweek.

In de maanden na mijn schoolexamen kluste ik de centen bijeen om mijn eerste echte kajuitjacht aan te kunnen schaffen! Trekken door Zeeland en dromen over lange zeereizen in de korte vakantie die daarna over was.

Leren klussen aan de boot was onderdeel van het eigendom, een boot is op jonge leeftijd betaalbaar, vooral als je zelf het onderhoud doet.

Schotland, Engeland, Isles of Scilly, Frankrijk, Spanje, Griekenland, de Kroatische archipel, Duitsland, Denemarken, Fiji, en Zweden kwamen per zeilboot binnen bereik, soms per huurjacht, meestal op onze eigen vertrouwde zeilboot.

De aantrekkingskracht van de zilte zee is altijd een rode draad gebleven, zelfs zodanig dat mijn passie ook mijn werk is geworden.

En mijn eerste echte kajuitjacht? Die hebben wij nog altijd, komende zomer gaan we er weer mee zeilen op de Middellandse zee, en in 2019 staat een van mijn oudste zeildromen in de agenda. Met de Kolibri 560 de Atlantic over. Op eigen kiel. Daarnaast werken we aan ons droomjacht waarin we over vier jaar met de kinderen de wereld willen verkennen.

Onder de titel ‘Reilen en Zeilen met Eli’  brengen we in samenwerking met de Hiswa en Zeilhelden maandelijks een vlog waarin we tips en ervaringen voor de watersporter delen, tijdens de Hiswa kunt u bij ons terecht met vragen over het reilen en zeilen in de watersport in de breedste zin van het woord.

Tot Snel,

Eli van den Broek

Reacties

Reacties