WildeVaart 6 – Music by Oceans

music_by_oceans_event

Kan de zee muziek maken? En wat voor muziek krijg je als je data uit duizenden meetsondes die ronddrijven in de verschillende oceanen aan een componist geeft? Spannende vragen.

Oceaanonderzoekers Erik van Sebille en Will de Ruijter hebben het gedaan. Aan componist Stef Veldhuis hebben ze gevraagd om muziek te componeren op basis van de meetgegevens uit al die sondes. Want de hoeveelheid data is zo overweldigend dat het nog niet goed lukt om ze eenduidig te interpreteren. En misschien ziet een componist hele andere dingen dan een wetenschapper. Wie weet worden er patronen hoorbaar die op een andere manier niet te vinden zijn.

Ik vind het een heerlijk experiment! Daarom vind je hier je een link naar een fragment uit de radiouitzending Nooit Meer Slapen van 2 november 2017 met korte interviews én de muziek van de zee. Elf minuten verwondering.

En om het af te maken is er een interactieve website waar je simpele muziekjes kunt beluisteren. Ook die hebben de data van de meetsondes als basis. Geen tijd voor beide sites? Luister dan eerst naar het radiofragment!

Peter Veen

(In WildeVaart kijk ik met een zeilersoog naar schilders, tekenaars, dichters, schrijvers, boeken, exposities… Geen idee waar het me zal brengen. Dus jouw tips zijn van harte welkom. Mail ze naar peter@zeilhelden.nl)

(De foto is ontleend aan een bericht van de Universiteit Utrecht.)

Reacties

Reacties