WildeVaart 5 – Alles komt goed

 
Stel je voor, je loopt over een dik pak ijs. Of dun, dat weet je niet. Er is kans op ijsberen. Op verdwaalde wolven. Alles wat bloot is bevriest en je loopt stevig door. Je moet wel want achter je vaart een ijsbreker die jouw sporen uitwist en je inhaalt als je niet doorloopt. Die een spoor van schotsen en half open water achterlaat. Koud water dat ogenblikkelijk bevriest als de wind even wegvalt. Koud water waarin je het maar heel even uithoudt. Verdrinken is een genadige dood, hoor ik wel eens zeggen. Maar het lijkt me zo koud. Zo ontzettend koud. Blijven lopen dus!

Goede kunst is tijdloos en dit is voor mij een klassieker. Het beeld is simpel en doeltreffend. Als je het eenmaal gezien hebt, blijft het je bij.
De kunstenaar is Guido van der Werve. ‘Ik was op een ijsbreker in Finland en hing wat over de boeg,’ zegt hij in een YouTube filmpje, ’toen vroeg ik me af of ik ervoor zou kunnen lopen. Dus het was een ideetje van maar drie seconden. En het was ook nog redelijk makkelijk te realiseren want je kan gewoon zo’n ijsbreker huren.’

De film heet Nummer acht, everything is going to be alright en is gemaakt in 2007. Ander werk van Guido van der Werve – winnaar van o.a. een Gouden Kalf – en de verhalen erachter hoor en zie je via http://hollandsemeesters.info/posts/show/7965

Peter Veen

(In WildeVaart kijk ik met een zeilersoog naar schilders, tekenaars, dichters, schrijvers, boeken, exposities… Geen idee nog waar het me zal brengen. Dus jouw tips zijn van harte welkom. Mail ze naar peter@zeilhelden.nl)

Reacties

Reacties