Arctic Mission onderzoekt Noordpool onder leiding van Nederlandse schippers

170815-_MCD8853
Foto Conor McDonnell

De Nederlandse schippers Erik de Jong en Jaap Van Rijckevorsel zijn de eersten die per zeilboot de magnetische noordpool willen bereiken. Tot voor kort was het ondenkbaar om, anders dan te voet/vliegtuig of kernonderzeeër de Noordpool te bereiken. Nu lijkt het zelfs haalbaar om het met een zeilboot te doen. Dat betekent ook dat het ecosysteem daar kwetsbaarder wordt. Hoe kwetsbaar? Dat onderzoekt het team van Arctic Mission. Het team van Arctic Mission bestaat uit zeven mannen, drie vrouwen en 1 hond. Misschien wel de hond die het meest noordelijk gezeild is.

We spraken Erik de Jong vlak voordat hij de Noordelijke IJszee invoer.

_DSC2927
De twee expeditieschepen Bagheera en Snow Dragon (Foto Conor McDonnell)
route arctic mission
De positie van de Arctic Mission, zondagmiddag.

Reacties

Reacties