Wie woont daar op de boot? #6

15232206_228642540894296_7395140539810127955_n

Wie ben jij?
Mijn naam is Henk de Velde, 68 jaar en zes keer rond de wereld gezeild.
Ik heb geen vaste jaar ligplaats, maar lig met veel plezier in de winter voor de tweede keer bij de Roggebotsluis. Zomers vaar ik of lig ten anker.

Op wat voor boot woon jij?
Momenteel vaar en woon ik op een 14 meter De Vries Lentsch kotter, een motorboot dus.
Een zeescheepje. 1,85 diepgang.. Ik ben er mee naar Spitsbergen en Galicie (NW Spanje) geweest.
Komende zomer waarschijnlijk weer eens terug naar Noorwegen.

Als de boot op de werf lag woonde ik vaak in een container of een caravan op de werf

binnen solWaarom ben je op de boot gaan wonen?
Eigenlijk moet je bij mij de vraag omdraaien want tussen mijn 15de en nu heb ik ooit 3 jaar in een huis gewoond. De rest op of naast de boot.Als de boot op de werf lag woonde ik vaak in een container of een caravan op de werf.
Omdat ik altijd met boten/varen/zeilen bezig was kocht ik m’ n eerste bewoonbare boot toen ik 19 was en nu ik 68 ben voel ik me nog steeds die jongen die met z’n jongensdroom bezig is… hoewel allemaal wat rustiger… Noorwegen is dichtbij.

Wat zijn de voor- en nadelen?
Voor mij alleen voordelen en dan heb ik het niet alleen over kosten. Een gemiddelde boot kost minder dan een huis. Liggeld is altijd minder dan huur en vaste lasten. Maar er komt bij dat ik mij vrij voel …een huis heb ik ooit; de terreur van de voordeur genoemd.
Ook omdat ik altijd bezig was met een wereldreis heb ik nooit aan een huis gedacht.
Nadelen ? Vroeger stond er in m’n paspoort; zonder vaste woon en verblijfplaats binnen of buiten het koninkrijk …dat kan niet meer; iedere ingezetenen moet geregistreerd staan en …dat telt ook voor zee- en binnenvaart … dat mag niet op een boot. Hoewel er in de wet staat dat dat wel kan met een briefadres, er blijven haken en ogen. Melden kan niet als je jaren weg bent. Het langste wat ik weg ben geweest is 7 jaren. Toen kon dat nog. Maar laatst was in 4 jaren weg (2007-2011) en mooi dat “ze” me uitgeschreven hadden. Dat is niet zo erg …tot je 65 (67) wordt dan wordt je gekort. Ik huur momenteel voor weinig een onderkomen in Amsterdam.
Maar zijn dat nadelen ? Heeft vrijheid nadelen ? Als je alles los laat zijn er geen nadelen behalve maatschappelijke: belastingen, uitkeringen, zorg enz. Als laatst wil ik melden dat water, elektra, wassen, koelen, vocht, condens voor mij nooit beperkingen zijn geweest.

Voor het eerst heb ik een boot met een perfecte verwarming

Hoe houd je de boot warm?65
Voor het eerst heb ik een boot met een perfecte verwarming. De Solitario heeft een prachtige Kabola, centrale verwarming …met een thermostaat. Wow dat heb ik nog nooit gehad. Alles blijft warm, alles blijft droog, geen condens, niks …vooral fijn voor de boeken. Toch als ik weer zou overwinteren op Spitsbergen, Canada of Siberie dan zou ik er weer een Reflex (Heatpol) in zetten, die heeft totaal geen elektra nodig.
Of meer zonepanelen. Nu heb ik een 24 volts 240 Wp systeem. Ik zou dat verdubbelen.

Heb je aanpassingen aan de boot gedaan?
Het enige wat ik op deze boot heb gedaan is dat ik er een nieuwe automatische piloot heb in gezet en naast het steunzeil heb ik een fok laten maken … besparing van brandstof met ruime wind, roldemper bij zeegang en een thuiskomer …voor het geval dat!

Aan welke bootbewoner wil je het lijntje doorgeven en waarom?
Aan niemand speciaal maar er komen regelmatig jonge mensen bij me langs voor inlichtingen hoe dat nu moet; dat rond de wereld zeilen en permanent op een boot wonen. Aan hen geef ik het lijntje door.

Afbeelding3

Reacties

Reacties