Zeilschip de Eendracht facts

de eendracht
De Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1938. In de jaren dertig had de gemotoriseerde scheepvaart de professionele zeilvaart bijna verdrongen. Over deze verandering waren veel mensen bezorgd, omdat dan de kennis van het zeezeilen verloren zou gaan.  Daarmee ook het waardevolle samenwerken dat leidt tot teamspirit en doorzettingsvermogen.
De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip behouden.
Om de plannen te kunnen realiseren, gingen twee bestuursleden op pad om kooien te verkopen aan het bedrijfsleven. Een bedrijf dat één of meer kooien kocht, had het recht één of meer personeelsleden gedurende korte of lange tijd te laten meevaren. Maar: het viel niet mee om kooien te verkopen van een niet bestaand schip. Zelfs bouwtekeningen ontbraken nog in die fase.

Twee bestuursleden gingen op pad om kooien te verkopen aan het bedrijfsleven

 

De Eendracht met beschermheer ZKH Prins Bernhard
De eerste Eendracht met beschermheer ZKH Prins Bernhard

De Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het bijna 60 meter lange schip is ontworpen door W. de Vries Lentsch en getuigd door Royal Huisman. De Eendracht valt in de A-klasse schepen. Ook wel Tall Ships genoemd; de grootste zeilschepen van de wereld.

Stichting Zeilschip Eendracht exploiteert het schip. Vooral jongeren biedt zij de kans om de zee te ontdekken, in teamverband te werken en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Het stimuleren en aansturen van jongeren is sinds de oprichting het doel. Zeezeilen in teamverband is niet alleen karaktervormend, maar draagt bij aan solidair zijn aan elkaar. De commerciële inzet van het schip is slechts ter ondersteuning van deze doelstelling.

De commerciële inzet van het schip is slechts ter ondersteuning van deze doelstelling.

De Eendracht telt ruim 300 professionele en grotendeels vrijwillige bemanningsleden. Uiteraard bemannen die tijdens de vele reizen in kleinere teams het schip.
Daarnaast is er een zeer actief verenigingsleven met maar liefst ruim 2.100 leden. Stimuleren, samenwerken, discipline, teamgeest en doorzettingsvermogen staan hierbij centraal. Dat maakt de Eendracht!

Zeilhelden zeilt de gehele maand februari mee in de bloggershut van de Eendracht. Tijdens de reis van Las Palmas naar Kaapverdie kan je nog mee op dit zonnige zeilavontuur.

Deze blog kwam tot stand met medewerking  van zeilschip de Eendracht.

14716277_709340745888524_3873918400511713161_n

Reacties

Reacties