Beter dan Take-out: Mongolian Chicken
Aaah, chinese gerechten lijken altijd zoveel beter dan wat ik thuis maak. Hoe komt dat toch? Ondertussen ben ik al enkele stapjes verder. Twee belangrijke ingrediënten zijn: maïszetmeel en suiker. Die zorgen voor een smeuïge zoete saus. Wat ze er nog allemaal indraaien willen we misschien liever niet weten.
Mongoolse keuken
Door het landklimaat bestaat de Mongoolse keuken meestal uit melkproducten, vlees en dierlijke vetten. Hiermee kunnen ze de koude wintertemperaturen doorkomen. Extreme koude in de winter en extreme warmte in de zomer maken het moeilijk voor de landbouw. Groenten en kruiden zijn erg beperkt.
Op de eilanden in de Pacific worden, net als in Mongolië, gerechten beïnvloedt door de Aziatische keuken. Zo vind je in Frans-Polynesië op elke hoek van’t straat wel een roulotte die Chow Meinverkoopt.
In Fiji staan veel Mongoolse gerechten op het menu, zoals deze mongolian chicken, het liefst op een sizzling hot plate. Zoals de naam verklapt hoor je het bord al van ver aankomen. Recht uit de pan en kokend heet wordt het aan tafel gebracht.
Aan groenten en kruiden is in Fiji geen gebrek en van de koude temperatuur hebben ze al helemaal geen last. Het lijkt meer werk dan het is, zeker als je het voor de eerste keer maakt, maar het was meteen een succes!
Ingrediënten
400 g kipfilet in dunne reepjes
1 el maïszetmeel (maïzena)
2 el plantaardige olie
2 tl gehakte gember
1 tl geperste look
1/2 rode ui in stukjes
1 wortel in stukjes
1 handvol witte kool, in reepjes
4 stengels pijpajuin in stukjes gesneden, groen en wit apart
1 handvol versnipperde koriander
Voor de saus
2 el hoisinsaus*
1 tl sesamolie
200 ml sojasaus
200 ml water
2 tl maïszetmeel (maïzena)
4 el bruine suiker
verse zwarte peper
Recept
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom. Meng goed door elkaar tot het maïszetmeel en suiker zijn opgelost. Zet opzij
Besprenkel en meng de stukjes kip met maïszetmeel
Verwarm een wok of kookpan op hoog vuur en voeg de plantaardige olie toe
Doe de stukjes kip in de pan en bak ongeveer 2 minuten, tot de kip gekleurd is. Voeg dan de look en gember toe en bak nog zo’n 30 seconden
Voeg de saus, witte stukjes pijpajuin, rode ui, wortel, witte kool en eventuele andere groenten toe
Laat een minuut of 2 koken tot de saus is ingedikt. Doe hierna de groene stukjes pijpajuin in de pan, roer om en haal meteen van het vuur
Dien op met rijst en garneer met koriander
In Mongolië zeggen ze ‘Sèghen ghòlorè’, in Fiji ‘da kana’. En bij ons… Smakelijk!
*Hoi Sin saus: Als je dit niet in huis hebt kan je het gewoon zelf maken.
2 el sojasaus, 1 el pindakaas, 1 el honing, 1tl rijstazijn, 1 geperste lookteen, 1 tl sesamolie, 1 tl pikante saus (wat je hebt, of een pepertje, of droge chilivlokken,…), een snuf zwarte peper.
Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng alles goed door elkaar. Deze hele hoeveelheid mag in het gerecht hierboven.
*Hoi Sin saus: Als je dit niet in huis hebt kan je het gewoon zelf maken.
2 el sojasaus, 1 el pindakaas, 1 el honing, 1tl rijstazijn, 1 geperste lookteen, 1 tl sesamolie, 1 tl pikante saus (wat je hebt, of een pepertje, of droge chilivlokken,…), een snuf zwarte peper.
Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng alles goed door elkaar. Deze hele hoeveelheid mag in het gerecht hierboven.