Team LYD/Zeilhelden: Laatste kans op revanche

team 3

Wanneer je in de haven aankomt, het zonnetje schijnt, de lucht blauw is en er een frisse vijftien knopen wind waait dan weetje dat het een van de mooiere dagen zal zijn om een stevige wedstrijd te varen. Dit was dan ook het geval want we mochten ons om half negen melden bij onze schipper voor die dag. Dit was net als vorige week Pieter die tevens ook de eigenaar is van het startschip de Sensor. De wind waaide uit noord westen waardoor we direct uit de haven de baan konden neerplanten. Lekker snel bij de start dus. Om elf uur was het eerste startschot en ging de eerste groep, waaronder ook wij, van start. Onze eerste start ging niet vlekkeloos en zeker niet op tijd. We lagen direct achter op het gehele veld en hebben deze achterstand op een boot na niet meer volledig kunnen inhalen. De tweede start kwam ons met enig geluk stukken beter af. We voeren ongeveer op een dikke drie minuten varen van het startschip toen het vierminuten sein werd gegeven. Alle zeilen bij dus om op tijd de startlijn te halen. Dit lukte ons alsof het was uitgerekend wand we gingen in volle vaart, precies op het juiste moment, knallend over de startlijn. Prachtige start dus, maar dan nog de rest van de wedstrijd. We kozen ervoor om direct na de start overstag te gaan en over de stuurboord boeg te varen. Helaas bedachten we dit iets te laat waardoor er al meerdere schepen voor ons overstag gingen en hierdoor onze wind wegnamen. Jammer… Achteraf finishte we deze wedstrijd met de een na snelste tijd van al onze vier gevaren wedstrijden. Dan de derde wedstrijd die met een mooie start begon waar we een sterke wedstrijd voeren. Helaas kwam bij de ronding van de boven boei onze spinnaker in de knoop en presteerden we het niet om onze verloren tijd mooi in te halen. Maar, gelukkig, er was nog een vierde wedstrijd afgekondigd. Tijd voor revanche!

Wederom een mooie start maar wel eens een beetje anders. Als wedstrijdzeiler zal je er bijna altijd voor kiezen om over de bakboord zijde te starten vanwege voorrangskwesties na de start. Echter vonden wij het wel eens leuk om een andere techniek en tactiek toe te passen. We kozen om deze wedstrijd over stuurboord te starten. Helaas kwamen er meer boten met het zelfde idee, maar deze waren te vroeg bij de startlijn. Hierdoor waren ze genoodzaakt toch te wijken voor de andere schepen. Wij kwamen, eigenlijk boos, te laat aan bij de startlijn maar achteraf bleek dit stukken gunstiger. Zo konden we precies achter alle boten omvaren en na hun over de lijn gaan. Vervolgens stoven wij in een rechte lijn op de boven boei af en hebben ons niet meer laten inhalen door andere schepen. Prachtige wedstrijd dus! Een mooie en energieke dag die het winterseizoen en tevens de ColdHandedCup liet aflopen. Een aantal prachtige wedstrijden kunnen varen en beleven. Op naar het zomerseizoen!!

Sander Bakker

Reacties

Reacties