Sportinstituut en Hans Bouscholte ontwikkelen zeezeilopleiding

IMG_0848

Het Centraal Instituut Opleiding Sport (CIOS) Goes Breda en Hans Bouscholte, professioneel topzeiler en zeilondernemer in Breskens (Ocean Race Academy – ORA), starten samen met de ontwikkeling van het keuzedeel ‘zeezeilen’, als onderdeel van de reguliere opleiding ’trainer-coach’ van het CIOS. Willem Jan sprak namens Zeilhelden met Hans Bouscholte over zijn rol hierin en het doel van de samenwerking met het CIOS.

Je bent naast de ORA met het CIOS begonnen aan een nieuwe opleiding, ga je hierin een combinatie vormen tussen de beide?
Hans: Het is separaat van elkaar mogelijk maar een combinatie sluit ik ook niet uit. De Ocean Races Academy (ORA) is opgezet met als doel om jonge zeiltalenten “Big Boat” ervaring op te laten doen. En door samen te gaan werken met het CIOS ligt dit in elkaars verlengde en delen we deze doelstelling. Ook zit hier mijn persoonlijke missie in, waarin ik graag mijn kennis en ervaring in het zeilen over mag dragen. En dat is nu ook extra mooi op een professionele manier te koppelen in een bekende opleidingsvorm.

Wat voor soort opleiding bieden jullie aan?
Hans: Het is een keuzevak, de CIOS leerlingen mogen binnen de opleiding tot trainer coach, wat een opleiding is om trainer of coach te worden, hiervoor kiezen. Uiteindelijk is het doel dat de leerlingen les gaan geven op een zeilschool of aan de slag gaan bij een zeilvereniging of zeilgerelateerde organisatie. Maar je kunt geen instructeur zijn als je de vaardigheden zelf niet hebt en dat geldt zeker voor het zeilen op zee. We zullen in de opleiding dan ook op verschillende manieren gaan trainen, waarbij het trainen op de eigen vaardigheid de eerste stap is. Ook zullen de leerlingen dit gaan doen door op verschillende schepen te gaan varen.

De opleiding zal bij voldoende animo in september 2016 starten. Het keuzevak “Zeezeilen” bestaat uit een opleiding van 240 uur. De opbouw van het keuzevak is door eerst twee weekenden te varen in september en oktober, dan twee weekenden theorie in november en december en uiteindelijk in januari, februari en maart 2017 de zee op en een Internationaal programma te draaien van 7 aaneengesloten dagen op de BouDragon, een 60ft voormalige Volvo Ocean Racer. In april, mei en juni volgt dan een examen met een weekend te varen specifiek gericht op het geven van instructies aan groepen. In deze periode lopen de leerlingen ook stages en kunnen ze meedoen binnen de ORA voor het geven van Masterclasses en het varen tijdens bedrijfsevenementen op de BouDragon in een leidende rol.

Volgt er uiteindelijk ook een diploma uit dit onderdeel?
Hans: Het doel is om naast het CIOS diploma een CWO/RYA diploma te kunnen afgeven. We werken hier nu aan door, maar het is nog niet uitgewerkt, maar volgt hopelijk binnenkort. Omdat de opleiding sterk praktijk gerelateerd is kunnen zo ook niet-CIOS leerlingen mee gaan doen. Op basis van een toelatingsexamen kun je je selecteren voor de opleiding en als je de basis van (zee)zeilen kent kun je hier ook aan meedoe ongeacht je leeftijd.

Vanaf wanneer gaat de opleiding van start?
Hans: De opleiding is vorige week geïntroduceerd en donderdag 17 maart was er voor geïnteresseerden een Open Deur dag in Goes. Ferenc Weisz heeft zich hard gemaakt op de CIOS om het te gaan doen en we gaan in september 2016 starten mits er genoeg deelnemers (10) zijn. Vanuit de ORA heeft de 15 jarige Michiel Goegebeur zich inmiddels aangemeld om deze opleiding te willen gaan volgen. De opleidingskosten bestaan voor niet CIOS studenten uit een bijdrage voor de CIOS opleiding, welke vanuit het rijk zijn bepaald van € 750,- en een eigen bijdrage van € 925,- extra om het keuzevak te kunnen volgen. Cios studenten betalen alleen de € 925.

Veel Nederlandse steden willen graag de zeilstad van Nederland worden, waarom verwacht Breskens de internationale hotspot voor zeezeilen en zeezeilers te kunnen worden en kan dit ook echt waargemaakt worden?
Hans: Voor de Nederlander is het wel lastiger bereikbaar, maar de Belgische zeilers zitten er dichterbij. Breskens heeft van oudsher een echte zeezeilcultuur. En het grote voordeel ten opzichte van Scheveningen en IJmuiden bijvoorbeeld is dat wanneer het stormt je de Westerschelde op kan en het voordeel is dat we altijd kunnen varen. Er gebeurt op nautisch gebied ook veel in Breskens, we hebben een goede jachtwerf, Breskens Yachtservice en er komen bekende zeilers vandaan zoals Piet Vroon van de Tonnerre 4 (Carribean 600 deelnemer)

Er zijn enkele andere zeilers in Nederland bezig en bezig geweest met opleidingen, Roy Heiner heeft een academy opgezet in combinatie met het MBO in Lelystad, onlangs is de Keelboat Academy begonnen. Gebruik je deze andere initiatieven ook als inspiratie en kijk je ook naar de do’s en dont’s om er een succes van te maken?
Hans: Natuurlijk kun je veel leren van andere mensen. Kijk naar Roy, hij doet al heel veel. Wel denk ik dat er een flow in moet zitten, en op de een of andere manier zit deze in de ORA. We zijn in september2014 begonnen en in de winters van 2014 en 2015 kwam er steeds meer animo. En als er voldoende vraag is, dan voldoen we er graag aan dit zo goed mogelijk in te vullen.

Voor meer informatie over de opleiding, hou dan de pagina www.oceanracesacademy.com in de gaten of bel naar het CIOS Goes Breda op t. 0113-558600 en vraag dan naar Anita Goud.

Willem Jan Landman

Reacties

Reacties