Plastic soep vissen in de Amsterdamse grachten

Foto Cor Kuyvenhoven

Als zeilers maken we het steeds vaker mee dat er plastic in het water te zien is en dat er iets in de schroef beland of aan de kiel blijft hangen tijdens een wedstrijd. Plastic vervuiling is een probleem geworden, waar we steeds vaker ook dichtbij huis mee worden geconfronteerd en niet alleen in de Stille Oceaan, waarvan velen de daar aanwezige ‘plastic soep’ kennen. Door de bewustwording van het probleem van het plastic in de zeeën zijn er mensen opgestaan die actief zijn gaan werken aan het opruimen van de plastic soep. Bojan Slat is waarschijnlijk een naam die je aanspreekt, omdat hij als student een plan heeft bedacht genaamd “the Ocean Cleanup”. Hij is zelfs zover dat er momenteel gewerkt wordt aan een test installatie in Nederland op de Noordzee. Uit de zeilwereld is de inzet van Team Brunel onder leiding van Bouwe Bekking ook niet onopgemerkt gebleven tijdens de afgelopen Volvo Ocean Race. Gedurenden de race hebben ze vaak aandacht gegeven aan dit probleem, mede omdat ze de vervuiling tijdens hun ronde om de wereld vaak tegenkwamen. Naast deze twee voorbeelden is er ook een andere Nederlander die zich voor het opschonen van de plastic soep inzet en dat is Marius Smit met zijn stichting Plastic Whale uit Amsterdam.

Afgelopen zomer tijdens Sail Amsterdam heb je misschien ook een dagdeel meegevaren op de inmiddels groeiende vloot van uit plastic afval gebouwde sloepen van Plastic Whale. Tussen de grote windjammers als de Seedov, de Stad Amsterdam en de Kruzenshtern en de vele passantenbootjes voer de vloot van 3 Plastic Whale sloepen met vrijwilligers door de haven van Amsterdam om tussen de schepen het plastic afval op te vissen. De jaren voorafgaande aan Sail Amsterdam is de stichting ontstaan door de organisatie van een origineel nieuw evenement Amsterdamsch Plastic Visschen. Met een grote vloot van sloepjes en andere motorbootjes werd door honderden vrijwilligers op één dag zo veel mogelijk plastic afval uit de Amsterdam grachten gevist.

Door samen te vissen naar plastic uit de Amsterdamse grachten heeft Plastic Whale het probleem van de plastic soep heel dichtbij huis op de agenda gezet en worden we er veel directer mee geconfronteerd. Er verdwijnt nog steeds een enorme hoeveelheid plastic afval in de Amsterdamse grachten en in de afgelopen jaren heeft Plastic Whale hier inmiddels 3 boten van kunnen bouwen en komen er in 2016 3 boten bij. Het plastic verdwijnt dus niet op de grote hoop in een verbrandingsoven, maar wordt zorgvuldig gesorteerd in een loods in het Amsterdams Westelijk Havengebied en gerecycled om hier boten van de te bouwen. Tussen het afval zitten ook delen, welke moeilijk te recyclen zijn.

Door nieuwe technologieën zoals 3d printen ontstaan er andere mogelijkheden om iets met dit overige plastic afval te gaan doen. De doppen van PET flessen zijn namelijk moeilijk te gebruiken voor de rompen van de sloepen, maar kunnen bijvoorbeeld heel goed gebruikt worden voor het maken van skateboards. Hiervoor heeft Plastic Whale de “WasteBoards” bedacht onder de vlag van The Plastic Fishing Company. Door met de Plastic Fishing Company producten te kunnen maken uit het plastic afval uit de grachten kunnen ze de stichting Plastic Whale, welke als een non-profit organisatie werkt, financieel ondersteunen en nieuwe publieke evenementen organiseren zoals Amsterdamsch Plastic Visschen. Door initiatieven zoals Plastic Whale kunnen we samen een bijdrage leveren voor schoon water en hoeven we hopelijk in de toekomst niet meer het water in om plastic uit onze schroef of van de kiel te halen.

Willem Jan Landman

http://www.theoceancleanup.com/

http://www.brunelsailing.net/

http://www.plasticwhale.com

Reacties

Reacties