Plaagstootjes

Voor diegenen die de Volvo Ocean race volgen, was afgelopen week een bewogen weekje. Eerst loopt team Vestas op een rif, en vervolgens schrijft Wilfried de Jong er een venijnige column over, waar sommige zeilers vervolgens not amused over zijn.


Volgens de Jong zijn het maar mietjes, de mannen van Team Vestas. Deze gemanicuurde heerschappen ‘met hun gesponsorde zonnebrillen’ hoefden hun redding niet eens in hun gestrande schip af te wachten. Nee, ze werdennaar een eiland gebracht. Waar ze in een gerieflijk huis konden verblijven. En dan ook nog zeggen het ‘heel emotioneel’ was! Zijn dat nou de stoere zeebonken die meedoen aan ’s werelds meest sensationele zeilrace? Wilfried vind het allemaal maar overdreven gedoe, zoveel is duidelijk.


Sommige zeilers ergeren zich aan het karikaturale beeld dat De Jong schetst. Begrijpelijk, maar ik denk dat je zo’n stukje toch ook met een korrel zout moet nemen. Zo’n column is natuurlijk ook bedoeld om een beetje te provoceren. Een plaagstootje.


En ergens heeft hij ook een punt. De Volvo Ocean wordt gepresenteerd als een strijd van de mens versus de elementen, maar tegelijkertijd is het een gigantisch commercieel circus, waar niets aan het toeval wordt overgelaten. De tactiek komt grotendeels uit de computer rollen, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de modernste technieken, zoals big data en sensoren. En het maken van gelikte filmpjes en verslagen wordt zo belangrijk geacht, dat een speciaal crewlid voor aangesteld is, die zich verder niet met zeilen bezighoudt.


Toch slaat de Jong’s karikatuur de plank ook een beetje mis. Allereerst is er de dubbele standaard. Ja, de VOR is een commercieel circus, maar dat geldt net zo goed voor voetbal en wielrennen. En het drama dat de zogenaamd stoere zeilers zouden maken? Het blog van TeamFram.nl wijst er op dat de Jong zich wel in kan leven in de geblesseerde voetballer, die een plek in het eerste van Oranje misloopt. Maar als een zeiler zijn deelname aan de zeilrace van 2014 in rook ziet opgaan, vindt de Jong dat die maar niet moet zeiken.


Wat mij persoonlijk echter nog het meeste dwars zit, is het gemak waarmee de Jong over de gevaren van de oceaan heenstapt. De heren worden afgeschilderd als verwende cruisegasten, die mopperend hun zwemvesten aantrekken tijdens een veiligheidsoefening. De race als een spelletje voor rijke sponsors en zeilers met grote ego’s. Met echt avontuur, echt gevaar heeft het allemaal niks te maken. Het ergste dat er kan gebeuren is dat het Media Crew Member de lenzen van zijn dure camera beschadigt, of dat iemands haar maar niet in model wil.


En juist dat beeld is in mijn ogen pertinent onjuist. Hoe groot je boot ook is, hoeveel gadgets en gesponsorde zonnebrillen er ook aanwezig zijn, je bent nog steeds alleen. Op de oceaan. En als je boot vastloopt op een rif is er sprake van een noodsituatie. Het had ook anders kunnen aflopen. Daar had de Jong ook wel wat aandacht aan mogen besteden, in plaats van deze mensen alleen maar af te schilderen als een stel verwende primadonna’s.


Op Facebook bieden verschillende zeilers aan om Wilfried mee te nemen. Zodat de Jong ook eens mee kan maken hoe dat voelt, met een zeiljacht de zee op. Ervaren dat hoe groot en modern je boot ook is, de zee altijd groter is. Ik wil hem van harte aanraden op een van deze uitnodigingen in te gaan. Dan weet hij tenminste iets beter waar hij over praat, als hij weer eens een plaagstootje uitdeelt.
Joke Noppers op Keep it Simpel Sailing

Reacties

Reacties

Geef een reactie