#VVOR-blog: Ronding Fernando de Noronha

“De keuze op welke lengtegraad door de Doldrums heen te gaan was dit keer moeilijk, het leek erop dat er eigenlijk geen echte windstiltes zouden komen (volgens grib files), dus daarom gekozen voor de kortste route. De voorspellingen zijn alleen nooit zo betrouwbaar in deze regio, dus het blijft een gok. Het leek eerst goed te gaan, maar toen ging toch in één keer de rem erop… 3 tot 4 kts wind en uit slechte hoeken, dus dan maar zo hard mogelijk varen op de Code-Zero in de richting waar ik de wind het eerst verwachtte. Zo maak je in elk geval nog wat mijlen omdat je met de Code Zero ook je eigen wind maakt.
Ik zat midden in een flinke groep uitstekende virtuele schippers, terwijl een ander groepje cracks meer naar het Westen was gegaan (net als Team Brunel en Abu Dhabi). Die kregen uiteindelijk de meeste wind, dus schoten er op een gegeven moment vandoor. Na een dag lag ik van plek 30 op plek 360… AU! Maar ik wist ook dat ik een betere hoek zou hebben als ik de zuidoost passaat in zou zeilen op weg naar Fernando de Noronha. En dat was ook zo, waar het andere groepje 15 kts ging, gingen wij 17,5 kts! Dus dan haal je 60 mijl in per 24 uur! Uiteindelijk heb ik het groepje net niet kunnen lappen, maar op plek 49 bij Fernando de Noronha, daar schaam ik me niet voor.
Nu gaat de tweede helft beginnen, de komende uren ga ik een heleboel plaatsen inleveren, want ik heb besloten redelijk dicht langs de Braziliaanse kust te gaan om zo hard mogelijk naar het zuiden te gaan, in de hoop daar als een van de eersten in de Roaring Forties op een depressie mee te kunnen liften naar Kaapstad. Wish me Luck!”

Maarten Stuurman a/b Kroosdoiker

Reacties

Reacties

Geef een reactie