Saint-Exupery van de Lage Landen

Hans Maurenbrecher, bekend geworden door ‘Het Journaal van de Takebora’, stamt uit een militair geslacht. Hans zelf was testpiloot bij het Koninklijk Nederlands Indisch leger en tijdens de Tweede Wereldoorlog instructeur van de Royal Netherlands Military Flying School in Jackson Field. Na de oorlog was Maurenbrecher commandant van de luchtstrijdkrachten op Sumatra.
Naast het vliegen had Maurenbrecher ook de liefde voor het zeilen opgepakt. Na zijn pensioen kocht hij het 9 meter lange jacht Takebora met als doel om als eerste Nederlander solo rond de wereld te zeilen. En als hij in juli 1966, niet verongelukt was voor de kust van Australie, dan zou hij dat record gevestigd hebben.

Gelukkig is van zijn tocht wel het scheepsjournaal bewaard gebleven. De eerste uitgaven zijn geillustreerd met tekeningen van Pieter Kuhn (kapitein Rob). De foto’s en dia’s die Maurenbrecher maakte tijdens zijn reis, zijn lang onbekend gebleven. Iedereen dacht dat al het beeldmateriaal verloren was gegaan toen hij verongelukte. Pas in 2004 kreeg Het Scheepvaartmuseum van de familie Maurenbrecher de beschikking over het beeldmateriaal. Met deze unieke dia’s heeft uitgeverij Hollandia in 2012, een herdruk uitgebracht van het originele Journaal van de Takebora.

Reacties

Reacties