De laatste traan

Albert Veldkamp, oud-stuurman op de laatste walvisvaarder Willem Barendsz, kreeg vandaag het eerste exemplaar van ‘De laatste traan’. Tussen 1946 en 1964 voer de Willem Barendsz naar de zuidpool om walvissen te vangen en de traan te koken. Vet en olie waren schaars in die tijd. Tegenwoordig zijn we niet zo enthousiast over de walvisvangst, maar toentertijd was er miljoenen staatssteun beschikbaar om de walvisvangst in stand te houden. Andere Tijden maakte in 2010 een documentaire over de walvisvaart als nationale trots. Albert Veldkamp voer 9 jaar als stuurman op de Willem Barendsz, over het werk aan boord zegt hij: “Je moest constant op je qui-vive zijn. Het was wel koud, maar we hadden warme kleding: een zware katoenen jas met aan de binnenkant schapenwol. Tegenwoordig heb je veel lichtere textielmaterialen.”

Reacties

Reacties