Helden van de Strontrace

wie komt er het eerste in Workum aan en wint daarmee de Strontrace van 2012? Vandaag, op de verjaardag van de initiator van de Strontrace (Reid de Jong) zijn de eerste deelnemers gefinished. Dat is trager dan vorig jaar, want de wind zit niet mee. Toch zal Reid traditioneel het vuur op de vuurtoren van Workum laten branden zodat de schippers een baken hebben om op te sturen. Het licht brand al jaren niet meer op de vuurtoren, want het gebouw wordt allang niet meer gebruikt. Behalve door Reid dan en Cornelie, zijn partner. Over Reid valt meer te lezen op zijn profiel.

De strontschippers verzorgden tot ongeveer halverwege vorige eeuw dit stinkende transport van Friese stront voor de Bollenstreek. Zeilend over de Zuiderzee en jagend en bomend door de Ringvaart. Met de komst van kunstmest en vrachtvervoer over de weg verdween langzamerhand het strontvaren. Om de zeilschepen en de daarbij behorende vaardigheden voor het nageslacht te behouden, vindt sinds 1974 jaar elke herfst de Strontrace plaats. Van Workum naar Warmond en weer terug; wie d’r het eerste is! En zo is inmiddels een nieuwe generatie stalen schippers aangetreden, met kennis van schepen, zeilen, wind en water.

Reacties

Reacties