“Eerst mijn school afmaken”

Net als iedere zeiler die 41 dagen op zee is geweest, zag Laura Dekker het meest uit naar de eerste warme douche (met zoet water bedoelt ze denk ik). Verder geeft ze in haar eerste interview, aan Eric van Staten voor het blad Zeilen, aan dat ze in ieder geval naar Nederland wil en haar school afmaken. Daar zal haar leerplicht ambtenaar blij mee zijn. Maar Nederland is niet haar eindpunt, uiteindelijk wil ze terug naar Nieuw Zeeland.
De reacties op de tocht van Laura zijn nog steeds zeer uiteenlopend van toon, maar een stuk minder heftig dan bij haar vertrek. Er is weinig kritiek te horen of lezen op haar reis. Of het zou moeten gaan over het feit dat het (Britse) Guiness Book of Records haar record niet meer wil accepteren omdat ze geen leeftijdsgebonden categoriën registreren. En laat nou toevallig het laatste record ‘jongste zeiler rond de wereld’ ook een Brit zijn. Engels chauvinisme, of Hollandse kleinzieligheid? In ieder geval laat de World Sailing Speed Record Council weten: …..that we have a policy of not ratifying “youngest/oldest etc” claims or attempts and our rules do not include such categories. We concentrate on speed record attempts and claims, and no longer recognise “human condition” categories which can expand to such an extent that almost anyone would be able to claim a record of some sort. The other issue is that whilst we can clearly monitor and ratify “speed/time” records – at which we have become rather expert – the verification of age/ disability/marital status etc is a less exact science.

Reacties

Reacties