The Viking trail: oversteek Bergen-Lerwick 

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Aanloop Fedje (NO), foto Albert de Nijs

Van Bergen naar open zee is minimaal 18nm, met een slinger-route tussen eilanden door. Voor een zo efficiënt mogelijke uitgangspositie zijn we naar Fedje gevaren, een eilandje 30nm noord van Bergen.

Door noordelijker te beginnen konden we met de voorspelde Noordenwind 10° lager sturen, stukken comfortabeler voor de oversteek van ruim 180nm!  De zeestroming (Norwegian Coastal Current) loopt Noord met ongeveer 2kts tot 20-30nm uit de kust. Met een stevige NNW wind heb je typisch ‘wind tegen stroom’ effect, met korte, steile en soms brekende golven.

Op de route is bijna geen scheepvaart, het eerste deel staan grote productieplatformen, verderop is het heerlijk leeg. De aanloop van Lerwick vanuit het Oosten is eenvoudig. Je kunt het eiland Bressay Noord of Zuid passeren, in de beschutting rustig opdoeken en de haven aanlopen, ruimte genoeg!

Albert de Nijs

Reacties

Reacties