Dixie Dansercoer (Bel) 1962 – 2021

Ontdekkingsreiziger, sportman, fotograaf, windsurfer en zeiler van meerdere expedities naar de beide ijskoude polen.

Foto Georges Janssens

Dirk (Dixie) Dansercoer is vooral bekend geworden door zijn expeditie in 2007 met een zeilschip naar de Zuidpool. Deze tocht naar het Antarctische werelddeel volgde, 110 jaar later, precies de route van de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache. De expeditie van De Gerlache was de eerste ooit die een winter doorbracht in het Zuidpoolgebied. Dansercoer bracht met zijn bemanning van zeven man, in totaal vijf maanden door op een klein zeilschip.

Al in 1997/98 trok Dixie, voortgetrokken door een powerkite, over de Zuidpool. Samen met expeditiegenoot Alain Hubert legden zij bijna 4000 kilometer af in 99 dagen. Een, voor zover bekend, ongeevenaard wereldrecord.

Samen met Alain probeerde hij een paar jaar later (2002) in 100 dagen de Noordpool over te steken (2400 kilometer). Het lukte niet. Gehinderd door wind, open water en brokkelig ijs moesten ze opgeven. In 2007 probeerden zij het nog’s en toen lukte het wel.

In 2005 probeerde Dansercoer als zwemmend, lopend, peddelend en skieënd de Beringstraat over te steken. De zee tussen Alaska en Siberië. Vanwege klimatologische omstandigheden was het gevaarlijk geworden om door te gaan en kon hij deze expeditie niet afronden.

Foto Georges Janssens

Dansercoer ging altijd zeer goed voorbereid op reis en hield een hoge standaard aan als het gaat om veiligheidsmaatregelen. Hij trok jaren uit om het specifieke gebied te bestuderen, alle informatie die er over bekend was te verzamelen en vantevoren bijna letterlijk iedere stap door te denken die hij daar zou nemen. Hij was een van de eersten die met eigen ogen zag en verslag deed van hoe de klimaatverandering gevolgen had voor de poolgebieden, hoe het ijs smolt en hoe het bevroren oppervlakte op de Polen vervomde.

Zijn laatste tocht was een snowkite-expeditie in juni 2021 op Groenland. Danscercoer kwam daarbij om bij een val in een gletsjerspleet. Reddingsploegen konden pas na vier uur ter plaatse zijn en hebben het lichaam niet kunnen vinden.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties