Zeilen met de Vijfde Meid volgens Beken of Cowes

Nu de zeilsport neigt te evolueren naar de balans tussen snelheid en boven water zweven in plaats van er slim doorheen te klieven, komt bij mij de definitie van een zeilschip als een optimalisatie van een transportmiddel op het raakvlak tussen lucht en water weer boven: Deze eeuwenlange optimalisatie evolueerde uiteindelijk in de tijdloos mooi gelijnde jachten zoals Frank Beken of Cowes en zijn zonen het in de jaren rond de vorige (!) eeuwwisseling op de gevoelige plaat vastlegden. 

In deze definitie zeilt “De Vijfde Meid”. Een oorspronkelijke zeilsloep van het type B2, gebouwd in opdracht van onze Koninklijke Marine, heeft die prachtige lijnen van weleer, met tegelijkertijd de opgebouwde wijsheid van toen: namelijk dat het niet verstandig is zo hoog mogelijk aan de wind te tegen de zee in te willen boksen. Daar kom je namelijk nergens vlot en plezierig mee. Dat wisten we tenslotte al minstens 3000 jaar voor Christus. Dus dat betekent in praktijk dat het aan de wind vooral schuin en niet zo hoog gaat, maar dat zodra er een knik in de schoot komt, er zeil bijgezet kan worden! En dan wel zoveel mogelijk – en dat is beslist niet voor de luie watersporter: Alleen vakmanschap in de vorm van weten hoe en waarom het zo werkt, maakt dat het optimale uit de schepen wordt gehaald! Elke koers en windkracht kent zo zijn eigen optimalisatie, dus je blijft lekker bezig. Zo kan je met een enthousiaste en fanatieke zeilersbemanning fantastisch sportief varen! Hoe dat eruit ziet kan je hieronder zien.

Leuk weetje: Het lijnenplan lijkt in 1857 opgetekend te zijn en is te vinden in ons Nationaal Archief! Hoe cool is dat! Maar vergis je niet: Ook hier zal de natuur altijd het uiterste van de grenzen zoeken: zo is in deze coronatijd het vaargebied van “De Vijfde Meid” aanmerkelijk vergroot door het fenomeen Wadpoten toe te passen!  En tsja, hoe deze poten dan weer tot foils kunnen vergroeien, kan dan weer op dat prachtige Wad bestudeerd worden door observatie van al die vogels en zeehonden aldaar!

Frank Berrens, a/b De Vijfde Meid

Reacties

Reacties