Bij het praalgraf van Michiel de Ruyter

Midden in de Nieuwe Kerk te Amsterdam staat het praalgraf van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 – Baai van Syracuse, 29 april 1676). Maar ónder in de kelders van de Nieuwe Kerk is het échte graf. En eén keer per jaar gaat de crypte naar het graf open voor gewone stervelingen. De reden is dat herdacht wordt dat Michiel de Ruyter ongeveer twee maanden voor zijn overlijden 28 Hongaarse predikanten wist vrij te krijgen die als galeislaaf te werk gesteld waren. Dit wordt nog ieder jaar herdacht in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en óók in de Hongaarse stad Debrecen waar een standbeeld van de Ruyter staat. Mooi dat de stichting Michiel de Ruyter deze herdenking levendig houdt en dat er ieder jaar weer meer belangstellenden bij zijn.

Dit jaar zijn er bloemstukken gelegd door de plaatsvervangend Hongaarse ambassadeur mevr K. Varga, Kltz N. Vermaire (namens de KM) en de burgemeester van Vlissingen B. van den Tillaar met zijn zoon Corné.

Dank voor de foto’s Frits de De Ruyter de Wildt

Kranslegging bij praalgraf door Kltz N. Vermaire (namens de KM)
Historicus Jan Nuboer, plaatsvervangend ambassadeur Hongarije mevr K, Varga en voorzitter van de stichting Michiel de Ruyter, Frits de Ruyter De Wildt
De eeuwenoude sleutel naar de crypte onder de Nieuwe Kerk

 

 

 

 

Reacties

Reacties