VVOR-blog: Gegokt op constante wind bij de Nicobar eilanden

De afgelopen dagen stonden in het teken van keuzes maken. Voor de aanloop naar Straat Malakka is het soms beter niet vlak langs Pulau W (waypoint N van Sumatra) te varen. Achter Pulau W ligt meestal een gebied met zwakke wind waar je dan omheen moet om Straat Malakka in te varen. Ik had daarom al een paar dagen zitten broeden op de Nicobar Eilanden als target. Daar is de wind meestal constant. We hadden echter nog wel met een flinke depressie te maken, waar de chte VOR boten nu pas net uit beginnen te zeilen. In die depressie (met zwakke wind) was een behoorlijke groep ten zuiden van mij langs komen zetten (een paar honderd). Uiteindelijk heb ik vastgehouden aan mijn eigen plan, ik wilde sowieso niet achter aansluiten, en ben ik doorgegaan naar Nicobar. En ik heb geen spijt, alhoewel het verschil met de groep die onderlangs is gegaan wel wat groter had mogen zijn!
Ondertussen is een goep een rondje om Sri Lanka aan het racen als alternatieve race. Zulke alternatieven worden vaker door groepen bedacht. Er is ook een grote groep No Money Sailors met hun eigen klassement. Dit zijn boten die geheel zonder opties varen, dus alles met de hand en de wekker zetten als er een manoeuvre moet worden gemaakt.

Maarten Stuurman a/b Kroosdoiker

Reacties

Reacties

Geef een antwoord