‘Ik maakte een grote fout .’

(vertaling uit het engels van de reactie van Wouter Verbraak, navigator van Team Vestas Wind)
Eindelijk weer communicatiemiddelen, dus ik kan nu pas een bericht plaatsen.

Ik ben er helemaal kapot van en nog steeds in shock, terwijl het langzaam echt begint door te dringen wat we hebben meegemaakt. We zijn veilig in Mauritius en nu is er eindelijk eens tijd om na te denken wat er is fout gegaan.
We zijn erg gelukkig dat niemand gewond werd, en dat is vooral te danken aan het grote teamwork aan boord in de seconden, minuten en uren na de stranding. Ik maakte een grote fout. We maakten verder geen andere fouten maar er waren zoveel moeilijke beslissingen te nemen wat zeer uitdagend, zwaar en slopend was. Zodra ik de laptops weer aan de praat krijg (als ze de crash hebben overleefd) kan ik in detail nakijken hoe het komt dat we het rif niet zagen en er vol zijn opgevaren. Ik controleerde de elektronische kaarten van het gebied net voor ik ging slapen na een lange dag bespreken hoe we die tropische storm zouden ontwijken. Ik zag dieptes van 42 tot 80 meter aangegeven en dacht dat we veilig zaten. Er is een zeer goed artikel geplaatst over het in- en uitzoomen op gevectoriseerde kaarten die we gebruiken: http://blog.geogarage.com/2014/12/questions-asked-about-volvo-ocean-race.html
Ik kan u verzekeren dat we voor elke etappe de route nauwgezet bekijken, ik gebruik Google Earth, papieren kaarten en andere hulpmiddelen. Echter, onze geplande route veranderde vlak voordat we vertrokken, en met de focus op de start en de lastige omstandigheden in de eerste week dacht ik dat ik genoeg informatie voorhanden had tijdens de passage. Ik had het mis. Ik probeer niet om excuses te maken – maar om tot enige vorm van uitleg en antwoord te komen op een aantal van uw vragen. Er zijn een aantal lessen te trekken uit dit ongeval, waarvan we hopen dat we die kunnen doorgeven.
Ik ben enorm dankbaar voor alle steun die wij als team, mijn familie en ikzelf van onze geweldige vrienden, collega’s, familie, Vestas, Powerhouse en Volvo hebben mogen ontvangen. We staan zwaar in het krijt bij en door de grondige steun van Team Alvimedica die gedurende de eerste nacht bij onze wacht hield, evenals de lokale vissers en de kustwacht van Ile du Sud in de atol. Dus ik wil iedereen erg bedanken. Dank u, dank u, dank u.
Ik ben jullie eeuwig dank verschuldigd.
Wouter

Reacties

Reacties

Geef een reactie