De grootste zeilrace ter wereld ….

(Antwan van der Stap woont en werkt in San Francisco en schreef voor Zeilhelden een blog over de eerste dag van de finale van de America’s Cup.) 
 Met een gezond portie scepticisme reden Jill en ik gisteren op de motorfiets van een zinderend heet Marin county naar San Francisco om beeldverslag te doen van de festiviteiten en activiteiten rondom de America’s Cup.
Net als het overgrote deel van de Bay Area bevolking had ik al weken, maanden mijn buik vol van deze opgeblazen zeilparade en kon derhalve niet wachten tot het officiële startschot, het begin van het einde, zou worden gegeven. Met groot enthousiasme hadden de lokale jaren geleden het nieuws dat AC13 in San Francisco zou worden gehouden tot zich genomen. Een spektakel dat de ogen van de (zeil)wereld op “The City” zou richten, de nodige en cosmetische aanpassingen van de kustlijn en niet te vergeten de vele dollars die zich via de portemonnees van de duizenden fans een weg zouden banen naar de toen noodlijdende lokale economie.

Het duurde echter niet lang vooraleer de oorspronkelijke hosanna roes plaats maakte voor de bewolkte realiteit van deze wereld regatta. Berichten over rechtszaken en zich terugtrekkende teams temperde de opwinding en de race transformeerde in de ogen van niet zeilers van een waar huzaren-stuk tot een matte optocht van rijkelui’s speeltjes met grote infrastructurele ongemakken en verkeershinder tot gevolg.
Daar ondergetekende hoegenaamd geen yota verstand heeft van zeilen in het algemeen en dit soort races in het bijzonder reed ik dus als gezegd een “het zal allemaal” gemoedstoestand over de Golden Gate brug naar the Fog City. Dra worstelden het aangezicht van een der grote zeilschepen op de baai en het drukke verkeer op de brug over mijn aandacht. Zonder te overdrijven kan worden gesteld dat het indrukwekkende tafereel niet aan me voorbij ging met enige opwinding weefden we ons door het verkeer op weg naar het episch centrum van de AC.

Het commerciële, overwegend rode monster dat zich van de pieren meester heeft gemaakt bleek een bruisende mix van bezweette dronkaards en serieuze zeilliefhebbers maar de energie droop er vanaf en het was moeilijk om niet enthousiast te worden bij het zien van de spectaculaire beelden van het water. Jill en ik kregen de kans om een van de wedstrijden met een deel van de jury te bekijken in de Friends & Family lounge van de organisatie, hetgeen het gevolg was van een interview dat we enige tijd geleden voor www.zeilhelden.nl hadden gedaan met Josje Hofland.
Na het zien van beide races en nog wat beelden en impressies tot ons te nemen togen we richting huis om daar bij te komen van een geslaagd avontuur in de stad.

Antwan

Reacties

Reacties

Geef een antwoord