Het wedstrijdzeilen van de toekomst?

Teamzeilen wordt de toekomst van het wedstrijdzeilen. Frans Hin is er stellig over en hij kan het weten. De kersverse kampioen van de Britse kampioenschappen Teamzeilen, ziet deze manier van wedstrijdzeilen als ideaal voor de nieuwe generatie zeilers. “Het is laagdrempelig, want je vaart in betaalbare boten, een wedstrijd duurt maar een kwartier en er wordt zonder spi gevaren. Toch is het elke keer weer een pittige en tactisch interessante race.”
Teamzeilen is als Matchracen (1 tegen 1) maar dan in een team (2 tegen 2), met verschil dat degene die niet als laatste over de finish gaat, wint. je tegenstander hinderen is onderdeel van het spel en dan kan het zelfs voorkomen dat je het parcours terug vaart om je teamlid te helpen of de tegenstander dwars te zitten. Ingewikkeld? Niet volgens Frans (kleinzoon van Olympisch zeiler Frans Hin, Goud op de Olympische Spelen 1920). En Teamzeilen is een van de sterkst groeiende vormen van wedstrijdzeilen. Deden er in 2007 nog maar 4 verenigingen mee aan het NK Teamzeilen, in 2010 deden er al 16 verenigingen mee. En je hoeft geen lid te zijn van een vereniging om te kunnen teamzeilen. In Lelystad is ongemerkt een match- en teamrace centrum ontstaan waar zomer’s wekelijks een selectie van internationale teams in Maxfun’s s; teamracen. Mooie vooruitzichten zijn het EK teamzeilen dit jaar in lelystad en volgend jaar het WK (ook in Lelystad).
Teamzeilen is volgens Frans ook interessant voor de verenigingen om hun talentvolle zeilers erbij te houden. “Nu is er veel uitstroom van jonge zeilers, die naar een talentengroep gaan. Door teamzeilen onderdeel te maken van het verenigingszeilen hou je talenten en hun kennis binnen de club.”

Reacties

Reacties