Zomerupdate: Nieuws uit Marseille met Anke Haadsma

Deze zomer brengen we onregelmatig updates van zeilevenement in binnen en buitenland. We delen die op Spotify, Instagram of via onze website. Vandaag spreken we met Anke Haadsma freelance watersportjournalist en een van de initiatiefnemers van Zeilwereld.

Anke is nu nog in Scheveningen, maar vertrekt morgen naar Marseille om daar onze zeilers te volgen. Vandaag heeft ze de 49er teams en de IQfoilers gevolgd. Luuc van Opzeeland vocht zich vandaag goed naar de eerste plek nadat hij gisteren teleurstellend als laatste eindigde.

“ja klopt ja dat is eigenlijk ook wel een beetje te verwachten van Luuc. Vorig jaar op het WK in Scheveningen was hij ook een van de beteren, gisteren had hij inderdaad een zwarte vlag omdat hij gewoon te vaak te vroeg is gestart. Hij zei er zelf over dat hij eigenlijk gewoon te graag wilde. Vandaag konden zij wel weer genoeg races varen, zodat hij die race van gisteren kon aftrekken met deze eerste plek tot gevolg.”

En wat zag je bij de beide 49er teams?

“Die hadden gisteren eigenlijk allebei een behoorlijk slechte dag. Maar ja, hun kennende kunnen ze het ook wel weer omzetten en varen ze de volgende dag weer gewoon voorin mee. Nou, dat hebben ze vandaag weer laten zien. Dus daarin laten ze ook wel zien dat zij wel echt medaillekandidaten zijn.”

Wat verwacht je eigenlijk dat we aan medailles halen bij deze Spelen?

“Arnoud Hummel, de hoofdcoach van het Olympische team, had het erover dat we minimaal drie medailles kunnen winnen. Ik denk eerlijk gezegd dat hij in zijn achterhoofd inderdaad wel de beide 49er teams had. En of Luc of Marit, die zitten er natuurlijk ook gewoon bij als medaillekandidaat. Marit is nog niet in actie gekomen, die start donderdag.”

Je verslaat voor verschillende media de Olympische Spelen vanuit Marseille. Welke zeilers ga je met name volgen?

“In ieder geval kitefoiler Anneloes Lammerts. Zij komt uit Zeeland dus dat doe ik voor de regionale kranten daar. En Bjarne Bouwer en Laila van der Meer in de Nacra. Zij hebben vrijdag hun eerste wedstrijden.”

De aandacht voor onze zeilers tijden de Olympische Spelen valt een beetje tegen. Maar vandaag waren we even verbaasd dat zomaar een kwartier live video zagen van het heren 49er team met Bart Lambriex en Floris van de Werken. Hoe komt het toch dat er zo weinig aandacht is voor de zeilsport?

“Dat blijft jammer inderdaad. Maar het is ook niet makkelijk om te volgen. Ook vrienden van mij die de NOS volgen zeggen, ik snap niet zo goed wat er op die baan gebeurd. Je moet echt een commentator hebben die tijdens de beelden goed uitlegt wat de zeilers doen. Bij Eurosport mis ik het commentaar, dan zijn de beelden niet te begrijpen. Bij de NOS hoorde ik commentaar van Ayolt Kloosterboer. Die volgt het zeilen al jaren en die heeft ook echt verstand van zaken. Wat ik wel interessant wat bij Eurosport is dat je ik af en toe Anette en Odile met elkaar hoorde overleggen en dat ze ook beelden van aan boord de skiffs hebben. Dat voegt wel iets toe aan de beelden.”

Ja cool als we net in de formule 1 en de America’s Cup ook de boordcamera’s en de boord microfoons mee kunnen krijgen.

Reacties

Reacties