Piet Vroon 1930

Vader van het zeezeilen van de zuidelijke Nederlanden.

Zeilt al meer dan zestig jaar wedstrijden. Nam meer dan twintig keer deel aan de Fastnetrace die hij in 2001 won (overall). Vroon is daarmee de derde Nederlander die de winst van de race naar de beruchte rots op zijn naam kan schrijven. Kees Bruynzeel deed dat in 1937) en Otto van der Vorm in 1961.       

Met verschillende Tonnerre de Breskens heeft hij, met een semi professioneel team, over de hele wereld wedstrijden gezeild. Meestal rond de Atlantische en Noordzeekust. De laatste jaren is Vroon minder actief in het wedstrijdzeilcicuit.      

Vroon begon het wedstrijdzeilen samen met zijn vaste zeilmaat/ontwerper Frans Maas in de Sportlust IV (1957). De eerste Tonnere de Breskens was in 1964. Daarna een hele serie Standfast jachten waarna de Formidable kwam. De laatste Tonnere (3) is een Ker 46.        

Gezien zijn staat van dienst kan Piet Vroon kan, zeker voor de zuidelijke Nederlanden, als vader van het zeezeilen gezien worden. Hij is ook oprichter, oud-voorzitter en erelid van de Watersport Vereniging Breskens.  

Reacties

Reacties