Wie woont daar op de boot? #7

11665496_885002031574903_974922762950443147_n

Wie ben jij?
Ik ben Virgil Otto (a.k.a. Jaques Fromage) 48 jaar oud. Vader van drie superkids. Ik woon full-time aan boord, m’n 11825166_905934749481631_4422219036097431589_ndochtertje Nikkie van 10 woont in de weekeinden en vakanties aan boord bij mij. Berend en Femke zijn al volwassen en wonen zelfstandig, maar komen pa af en toe wel opzoeken voor een zeiltochtje en bbq. Mijn wieg stond op een zandschip Grinza-2 in Noord-Holland. Later verder opgegroeid op het binnenvaartschip de Helvetia in Rotterdam. Heel m’n familie bestond uit schippers in die tijd. Ik heb zelf jaren in Hilversum gewerkt als satelliet-technicus en editor voor diverse nieuwsprogramma’s. Na de geboorte van dochter Nikkie, bij wie een handicap werd geconstateerd ben ik daar mee gestopt omdat ik anders nooit thuis zou zijn. Eerst anderhalf jaar voor haar gezorgd, later weer aan de slag gegaan, deze keer als chauffeur op vuilniswagens in Rotterdam. Hierdoor heb ik een beetje meer tijd voor Nikkie en voor m’n passie, zeilen. Ik combineer het nu. Ideaal!

Op wat voor een boot woon je?
Ik woon op de Voshaai. Het is een z.g. One-off. 9,90m middenkuiper S-spant, gebouwd door Peetoom. Binnen overal stahoogte dus bruikbare ruimte. Sterk bootje ik was er meteen verliefd op.
Niet een al te hoog tuig zodat ik met slecht weer niet snel zal omslaan en onder de bruggen door kan.

Er zijn niet veel collega’s die met een bijboot naar huis gaan

Waarom ben je op een boot gaan wonen?
Het was al jaren een ideaal van me om simpel en selfsupporting te leven, op het water. Een zeiljacht was de logische keuze. Sinds m’n jeugd zeil ik al. Eerst in de vakanties op de Rotte. Later wat dagjes in huurbootjes. Tegenwoordig kan ik elke dag zeilen.
Als schipperskind kon ik aan de wal nooit écht aarden. Zelf een binnenvaart-onderneming beginnen was niet écht een wens in die tijd. Na ongeveer 24 keer verhuizen was ik het zat, ‘ik moet op een boot’. Nu ik er bijna 3 jaar op woon weet ik zeker dat ik mijn thuis hervonden heb. Na een dag werken in het drukke verkeer in hartje Rotterdam vind ik niks lekkerder dan naar boord te gaan. Het contrast is enorm. Stilte, ruimte, uitzicht en écht heel ergens anders zijn. Er zijn niet veel collega’s die met een bijboot naar huis gaan. Elke dag een vakantiegevoel.
Ik ga er voorlopig niet meer vanaf, óf ik moet een grotere boot voor weinig tegen het lijf lopen.
Ik heb expres geen vaste ligplaats of thuishaven omdat ik actief wil zijn, anders had ik wel een woonark gekocht.
Zo scharrel ik het hele jaar door de Delta en lig veel voor anker of aan rustige vrije steigers. Ik hoop in de nabije toekomst tijd en ruimte te krijgen om een paar jaar te vertrekken met Nikkie en m’n vriendin. Dan zie je me voorlopig niet meer terug.

13612171_1113717658703338_2270632718001373861_n-001

Wat zijn de voor- en nadelen voor jou?
Voordelen: Ik kan me geen knusser bestaan voorstellen. Samen met Nikkie is het heel fijn aan boord het hele jaar rond. In de winter bij de kachel is heel knus. Maar de zomer is toch wel het aller fijnste. Vrijheid, een actief leven, op de mooiste plekjes wonen, contact met de natuur en de elementen, geen huur of hypotheek, geen energierekening want ik heb zonnepanelen en zeilen is mijn work-out en meditatie tegelijk. Ook de avondjes met de bbq zijn legendarisch.
Nadelen: Het zijn eigenlijk geen nadelen maar jerrycans diesel sjouwen is ’s winters wel een terugkerend ritueel. Als ik aan boord wil douchen moet dat in de kuip want binnen gaat dat niet bij mij. Dat is laten we zeggen, verfrissend. Gelukkig kan dat op m’n werk, bij familie of in haventjes ook makkelijk. Ik mis wel een wasmachine, ik doe soms handwasjes of ga er mee bij m’n moeder langs.

Ik pas mijn locatie aan het weer aan, luwe plekjes zoeken vind ik het leukste wat er is

Hoe houd je de boot warm?
De eerst maanden had ik een petroleumkachel maar dat bleek al snel belachelijk duur en smerig. Alles werd vochtig en stonk. Meteen heb ik een Refleks dieselkachel aangeschaft via marktplaats en zelf geïnstalleerd. Die doet het écht perfect. Meer dan genoeg warmte en droge lucht. Zelfs bij -15 is het binnen makkelijk warm te stoken in korte tijd.

12191790_948833001858472_7817262405911815945_nHeb je aanpassingen aan de boot gedaan?
De kachel geïnstalleerd, zonnepanelen geïnstalleerd, een aggregaat voor noodgevallen en een ‘oversized’ anker genomen. Het komt voor dat bij storm geen plek is aan steigers dan moet ik ook veilig kunnen ankeren. Daarvoor heb ik een degelijk bijbootje aangeschaft, zodat we bij slecht weer ook naar boord kunnen. Om Nikkie veilig aan boord te kunnen krijgen gebruik ik een klimgordel met takel aan de giek. We hebben vorig jaar bijna alleen maar geankerd en Nikkie is al helemaal gewend. Ik pas mijn locatie aan het weer aan, luwe plekjes zoeken vind ik het leukste wat er is. Als er écht een orkaan aankomt gaan we een haven in.

Aan welke bootbewoner zou je het lijntje door willen geven?
Eigenlijk ken ik niet veel andere boot-bewoners persoonlijk, we komen elkaar gewoon niet zo veel tegen. Wel via Facebook. Ik vind Martijn Dijkstra wel een inspirerende gozer eigenlijk.

16406527_1380908055317629_5993266859102822034_n

 

Reacties

Reacties