Miljoenentonijn van de hand

Wij kennen het veilen van het eerste tonnetje nieuwe haring. In Japan strijden ze net na Oud en Nieuw om de grootste tonijn, met nog net iets grotere bedragen.

Springende tonijn door Hiroshige Utagawa
Hiroshige Utagawa

Sietske van Weerden van foodblog Zilte Zee doet het vandaag een stukje bescheidener met een blikje witte Albacore tonijn uit de Stille Oceaan van goede kwaliteit.

Tonijn-citroen pasta
  • 425 gram tonijn uit blik + de olie uit het blik
  • 400 gram orecchiette of andere korte pasta, bijvoorbeeld farfalle
  • 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 handenvol peterselie
  • 2 handenvol basilicum
  • 1,5 teen knoflook
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 tl dijonmosterd
  • Fijngeraspte schil van biologische citroen + extra voor garnering
  • Wat citroensap

Kook pasta met wat zout beetgaar en giet af. Dep ondertussen de kappertjes droog. Doe de 2tl kappertjes, kruiden, knoflook, citroenrasp, ansjovis en mosterd bij elkaar en maal het geheel grof met een staafmixer of keukenmachine.

Voeg de tonijnolie met draaiende motor toe. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap toe of geef citroen bij de maaltijd. Voeg het mengsel aan de pasta toe. Breek de tonijn in grove stukken en meng het samen met de overgebleven kappertjes met de pasta. Garneer het met citroenrasp. Lekker met een tomatensalade.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties