Indian style curry van aubergine

Idian curry aubergineOnderweg van Panama naar Galapagos, was de zee zo kalm dat ik met een kookboek naast me op het aanrecht in de kombuis kon koken. Sinds het begin van de reis sleur ik Rick Steins Far eastern odyssey mee, waarin hij op zoek gaat naar de lekkerste Aziatische gerechten. Ik ben een grote fan en bij elke zin die ik uit het boek lees, beeld ik me in hoe hij het zou voorlezen in zijn geweldige reis-en kookprogramma’s.
Naargelang wat ik aan boord heb, is het gerecht lichtjes aangepast. De garnalenpasta is vervangen door vissaus en de kecap/ ketjap manis heb ik er maar volledig uitgelaten. Deze curry van aubergine is -buiten de vissaus/garnalenpasta- een volledig vegetarisch gerecht, dat je gewoon met wat rijst kan serveren.

ingrediënten (voor 4 personen)

• 2 kleine of 1 grote aubergine
• plantaardige olie
• 1 ajuin, in dunne schijfjes
• 2 teentjes (knof)look, in dunne schijfjes
• 5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
• 2 pikante pepers of 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
• 1 theelepel rode currypasta
• een blik gepelde tomaten in blokjes of 200 g verse tomaten in blokjes gesneden
• 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet)
• 2 eetlepels sojasaus
• 1 eetlepel vissaus of 1/2 theelepel garnalenpasta (trassi)
• 1 eetlepel palmsuiker of gewone suiker
• sap van 1 limoen

recept

• Halveer de aubergines in de lengte en snij dan in schijfjes van 1 cm dikte. Besprenkel ze met zout en zet 20 minuten opzij. Dit zorgt ervoor dat het overtollig vocht uit de aubergine komt. Hierna dep je ze met wat keukenpapier af.
• Verwarm wat olie in de pan of wok en bak de aubergines ongeveer 6 minuten. Haal ze eruit en zet opzij.
Voeg aan dezelfde pan nog wat olie toe, bak de ajuin en (knof)look tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
Voeg dan de schijfjes gember, chili, currypasta en tomaten toe en laat even sudderen (iets langer voor de verse tomaten).
• Doe de aubergine erbij alsook de limoenbladeren en 6 eetlepels water. Laat 2 minuten pruttelen.
• Eens de aubergine zacht is en de saus lichtjes ingedikt, is je gerecht gaar.
• Voeg als laatste sojasaus, vissaus, suiker en limoen toe en dien op met rijst.
Smakelijk!

Lynn

Reacties

Reacties