Feestmaal voor de lente

matisse
Matisse -Polynesia The Sea

Het is tijd om de lente te verwelkomen. Het licht kruipt door de ramen, langs de uitkomende knoppen en de avonduren in. We woelen de aarde om, krabben de roest van de boot en laten ons  inspireren door Matisse in het Stedelijk. We zijn er klaar voor en steken de handen uit de mouwen voor een feestmaal voor de lente.

Wat dacht je van een amuse van eendenlever met een kwarteleitje, een vers aspergesoepje met zalm, rosbief met mosterd en saus van rode ui en port met gegrilde groenten en nieuwe aardappeltjes?

Rosbief met mosterd en rode ui-portsaus
500- 600 gram rosbief aan een stuk 
klein bekertje crème fraîche 
2 grote rode uien 
2 theelepels Groningse mosterd 
2 eetlepels rode port 
roomboter 
beetje water
peper en zout

Snij de uien in ringen en fruit ze in de boter tot ze licht geroosterd zijn. Strooi er zout en peper overheen en haal de uienringen uit de pan. Wrijf de rosbief in met mosterd, zout en peper en braad het vlees in de hete boter rondom bruin. Doe er een beetje water bij. Draai het vuur laag en laat de rosbief gedurende 20 minuten zachtjes gaar worden. Keer de rosbief regelmatig om en schep er af en toe wat braadvocht overheen.

Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie. Doe de uien in de pan met het braadvocht, voeg de  crème fraîche en de port toe en laat de saus, al roerend, nog 2 minuten doorkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snij het vlees in mooie plakken en serveer de saus apart van het vlees. Lekker met krieltjes of nieuwe aardappels en gegrilde groenten als bijv courgette met wat rozemarijn, tomaatjes, venkel en gele paprika. De kans dat er iets overblijft is klein, maar mocht je wat overhouden is het vlees ook heerlijk om de volgende dag koud mee te nemen voor een picknick.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties