VVOR-blog: terugblik etappe 3

Aan de Volvo Ocean Race doen niet alleen 7 state-of-the-art super zeiljachten mee maar ook zo’n 175,000 virtuele schippers vanachter hun computer in hun luie stoel. Jan Kees Mons, virtuele schipper van de PowerOfAmsterdam blikt terug op de enerverende etappe 3 van Abu Dhabi naar Sanya.

Het was een erg lastige en enerverende etappe die niet alleen langer duurde dan verwacht maar ook veel onzekerheden met zich meebracht. De eerste klip die genomen moest worden was hoe te varen naar Sri Lanka. Net zoals de meeste toppers besloot ik zo snel mogelijk naar het westen van de Indiase kust te varen. Hier waait de passaat vanuit het noordoosten en de hoek oostwaarts in het noorden was nu eenmaal relatief gunstiger dan die in het zuiden.
Bij de zuidpunt van India maakte ik m’n eerste dikke fout en gijpte ik te laat, fout geprogrammeerd en een beetje dom! Daarmee ontstond er een gat met de koplopers en besloot ik te gokken. Bij de zuidpunt van India zit vaak een windzak had ik gezien en ik zag dat de wind vlakbij de kust vaak (maar niet altijd) harder is dan iets uit de kust. Dit pakte goed uit en daarmee was ik terug in de kopgroep.
Vervolgens de loterij bij de Nicobar eilanden. Daar lag een rug van hogedruk en het probleem was dat die rug continu verschoof en het dus moeilijk was de plek te bepalen waar je er het makkelijkste doorheen kon steken. Ik besloot met een aantal anderen zo lang mogelijk te wachten en tegen mijn intuitie de zuid route te nemen in plaats van die midden door zoals de latere winnaars deden ( les: luister naar je intuitie).
Vervolgens fout drie: ik moest het een middag doen met de matige mobiele telefoon app waarbij het lastig programmeren is. Helaas zeilde ik dus te veel zuidwaarts en was het catching up!


In de straat van Malakka kon ik door heel precies te varen in een vrijwel windstil gebied echter veel plaatsen goedmaken. Na Singapore net zoals alle andere leiders binnendoor gerond te hebben, lag een top 100 in het verschiet! Grote vraag die overbleef was om de laatste ruk naar Sanya zoveel mogelijk oost te zeilen of dat dichter bij de kust van Vietnam en Cambodja te doen. Ik besloot uiteindelijk dat zoveel mogelijk oostwaarts te doen daar de hoek van de wind tijdelijk relatief gunstig was en dan moet je de kans direct grijpen. Dat betaalde zich gelukkig uit ondanks een ongunstige en onverwachte draaiing van de wind op het einde van de race.” Een 30e plek was het gevolg en een algemene klassering op plek 16.
Ik heb een aantal jaar geleden al eens een etappe gewonnen en de trip die daaraan verbonden is was geweldig. Dat smaakt echt naar meer! Wie weet in de volgende etappes, hoewel het niveau van de tegenstanders de laatste jaren enorm is toegenomen en sommige virtuele zeilers zelfs het hele jaar aan races meedoen.
De etappe naar Auckland start op 8 februari! Je kunt nog instappen, het is leerzaam, strategisch en erg leuk!
Jan Kees Mons a/b Power of Amsterdam
(life and performance coach, consultant en commentator zeilen en golf bij Eurosport)

Reacties

Reacties

Geef een reactie